Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ανησυχούν οι Κουβανοί μετά τον θάνατο του Castro και την εκλογή Trump στην προεδρία των ΗΠΑ

Reuters: Ανησυχούν οι Κουβανοί μετά τον θάνατο του Castro και την εκλογή Trump στην προεδρία των ΗΠΑ
Φόβοι ότι δεν θα τηρηθούν οι συμφωνίες για το εμπόριο και τον τουρισμό που έγιναν επί Obama, ενώ ίσως κλείσει και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα
Από την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων μέχρι την ιστορική επίσκεψη του Barack Obama στην Αβάνα, οι Κουβανοί γνώριζαν επί σειρά ετών ότι όποτε οι ΗΠΑ έστρεφαν το βλέμμα τους προς το νησί της Καραϊβικής, ο Fidel Castro τους κοίταζε κι αυτός κατάματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αλλά μετά τον θάνατο του ηγέτη τους, οι Κουβανοί ανησυχούν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα κλείσει την πόρτα στο εμπόριο και στους ταξιδιωτικούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες τα δύο τελευταία χρόνια.
Ο Trump χρησιμοποίησε έναν πολύ διαφορετικό τόνο από τον Obama, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Κούβα πριν από δύο χρόνια και μαζί με τον αδερφό του Fidel Castro, τον Raul, έβαλαν τέλος σε μισό αιώνα εχθρότητας.
Κατά το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας ο Trump διαβεβαίωσε τους Αμερικανοκουβανούς ψηφοφόρους της Φλόριντα ότι είναι αντίθετος με τους Castro και πως αν εκλεγεί θα κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ, που άνοιξε και πάλι πρόσφατα στην Αβάνα.
Στις προκριματικές εκλογές είχε δηλώσει υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων με την Κούβα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο Obama θα μπορούσε να είχε πετύχει μία καλύτερη συμφωνία.
Τώρα που εκλέχθηκε στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποια θα είναι η προσέγγιση του Trump για την Κούβα.
Τη στιγμή που ο Obama μίλησε μετά τον θάνατο του Castro για μία "μοναδική προσωπικότητα", ο Trump τον περιέγραψε σαν έναν "βίαιο δικτάτορα".
Ο Castro άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία ανατρέποντας μία κυβέρνηση που είχαν εγκαθιδρύσει οι ΗΠΑ στην Κούβα το 1959, ενώ το 1961, κατέστειλε μία επανάσταση στον Κόλπο των Χοίρων που είχε υποκινήσει η CIA και έναν χρόνο αργότερα στάθηκε απέναντι στον πρόεδρο John Kennedy στην πυραυλική κρίση της Κούβας.
Στα 49 χρόνια που ήταν στην εξουσία, άλλαξαν δέκα πρόεδροι στις ΗΠΑ.
Και παρά το γεγονός ότι κράτησε ένα πιο χαμηλό προφίλ μετά το 2008, οπότε και αντικαταστάθηκε από τον αδερφό του Raul, o Fidel πάντα προειδοποιούσε τους Κουβανούς ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο αδερφός του Raul έδωσε πολύ έδαφος στον Obama για να φιλελευθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα της Κούβας, που μέχρι πρότινος είχε μόνο ένα κόμμα.
Αλλά πολλοί Κουβανοί γνωρίζοντας το χάρισμα που είχε ο ηγέτης τους, ανησυχούν τώρα που έγινε και πρόεδρος ο Trump.
"Φοβάμαι τώρα που ο Κομαντάντε "'έφυγε" για το τι μπορεί να συμβεί με τον Trump και τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί" λέει η 36χρονη Yaneisi Lara.
"Θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει όσα πέτυχε ο Obama, που έφερε πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Κούβα" συμπλήρωσε η ίδια που σκέφτεται ήδη να μετακομίσει στις ΗΠΑ.
O Obama δεν κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο για την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας, αλλά σε προσωπικό επίπεδο τάχθηκε κατά των κυρώσεων.
Η πρώτη εμπορική πτήση από τις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στην Αβάνα τη Δευτέρα 28/11.
Ο Trump θα μπορούσε να αναθεωρήσει όλα αυτά τα μέτρα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρος στο τι προτίθεται να κάνει, πέρα από τη διατήρηση ενός σκληρού εμπάργκο.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Trump είπε το Σάββατο 26/11 ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για την ελευθερία και την ευημερία της Κούβας.
"Ο Trump είναι ο αντίθετος πόλος του Οbama" είπε από την πλευρά του ο 39χρονος Κουβανός Fernandez Martinez.
Η ζωή στην Κούβα παραμένει δύσκολη για τους μορφωμένους, αλλά άνεργους κατοίκους της, αλλά η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει φέρει πολλά δολάρια, ωστόσο, ο Martinez θεωρεί ότι μπορεί να χαλάσει λόγω Trump.
"Θα υπάρχει λιγότερη τουριστική κίνηση και αυτό θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας" πρόσθεσε ο ίδιος που είναι πατέρας ενός παιδιού και κερδίζει 100-120 δολάρια τη βδομάδα εξυπηρετώντας τουρίστες.
Ο 68χρονος συνταξιούχος Pedro Machado ανησυχεί ότι η οργισμένη ρητορική του Trump μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
"Οι πολιτικές του Trump είναι πολύ επιθετικές, θέλουμε να δούμε τι θα κάνει, αλλά φαίνεται ότι θα έχουμε άσχημα νέα για τη Λατινική Αμερική και την Κούβα ειδικότερα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Η γενιά μου επωφελήθηκε από την επανάσταση του Fidel Castro, ειδικά στην εκπαίδευση.
Δεν ήταν όλα ρόδινα, αλλά ο Fidel μας βοήθησε.
Οι ΗΠΑ λειτουργούν σαν αυτοκρατορία και ο Trump αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει.
Δεδομένων όσων έχει πει το μέλλον δεν μοιάζει σπουδαίο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης