Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τη βρετανική οικονομία

Morgan Stanley: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τη βρετανική οικονομία
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 1,6%
«Υπερβολικά αισιόδοξες» χαρακτηρίζει η Morgan Stanley τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας τα επόμενα πέντε χρόνια που δημοσίευσε το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR).
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley αυτό ισχύει για τρεις λόγους:
Πρώτον, το OBR υπολογίζει μόνο μία ήπια επίδραση στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit το 2017 και το 2018, όπου εμείς βλέπουμε πιο σημαντική επίπτωση.
Δεύτερον, το OBR εκτιμά ότι η Βρετανία το 2019 και το 2020 (αμέσως μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ) θα επιστρέψει σε ανάπτυξη 2,1%, ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και η σχετική αβεβαιότητα που επηρεάζει την ανάπτυξη, αναμένεται να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τρίτον, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι κίνδυνοι θα αλλάξουν δραματικά σε περίπτωση ενός χειρότερου αποτελέσματος (δηλ. ένα σκληρό Brexit με περιορισμούς για την πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά) δεδομένης της επιμονής της χώρας σχετικά με τον εθνικό έλεγχο και της άποψης της ΕΕ ότι η συμμετοχή της ενιαίας αγοράς εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του μέλους μεταξύ των οποίων και η αποδοχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.

Morgan Stanley disruptive brexit chart

Κατά συνέπεια η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 1,6% -αντί του 2,1% που εκτιμά το OBR- λόγω του περιορισμού των εμπορικών συναλλαγών, της μετανάστευσης και των ροών κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης