Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Carnegie Europe: Το αβάσταχτο φορτίο της Angela Merkel και οι προκλήσεις σε Γερμανία και Ευρώπη

Carnegie Europe: Το αβάσταχτο φορτίο της Angela Merkel και οι προκλήσεις σε Γερμανία και Ευρώπη
Η διατλαντική σχέση είναι πολύ εύθραυστη, ακόμη περισσότερο, με την εκλογή του Trump, τονίζει το think tank
Για το σχεδόν αβάσταχτο βάρος που κουβαλά η Angela Merkel κάνει λόγο το ευρωπαϊκό think tank (δεξαμενή σκέψης) Carnegie Europe, που εδρεύει στο Βέλγιο, σε σχετική ανάλυσή του.
Όπως αναφέρει το think tank, η ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στη γερμανική καγκελαρία το 2017 σημαίνει ότι είναι μία από τους ελάχιστους ηγέτες που απέμειναν στην Ευρώπη, που μιλά για αξίες, υπερασπίζεται τη φιλελεύθερη τάξη της Δύσης και δεν έχει υποκύψει στις λαϊκίστικες ή ευρωσκεπτικιστικές τάσεις.
Η Ευρώπη και η Γερμανία τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Merkel έχουν αλλάξει σε βαθμό να μην αναγνωρίζονται από όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά της πριν από 11 χρόνια.
Η άγκυρα που κρατούσε την Ευρώπη σταθερή - η αλληλεγγύη και οι αξίες, η αισιοδοξία και η ειλικρίνεια - έχει αντικατασταθεί από τα εθνικά συμφέροντα, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη και μια εσωτερικότητα που κάνει την ευρωπαϊκή ήπειρο ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις σεισμικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκλογή του Donald Trump στις 8 Νοεμβρίου βάζει τη Δύση και δεκαετίες φιλελεύθερης οικονομικής τάξης σε μια διαφορετική τροχιά, που δείχνει ότι η Δύση χάνει την επιρροή της και την εμπιστοσύνη στις δικές της αξίες.
Η τάση αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο από απολυταρχικά καθεστώτα και ηγέτες, όπως ο Vladimir Putin, σημειώνει το Carnegie Europe.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρέπει να είναι εξαιρετικά χαρούμενος για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Δύσης και την προφανή σύγχυση.
Η διατλαντική σχέση είναι πολύ εύθραυστη, ακόμη περισσότερο, με την εκλογή του Trump.
Η δέσμευση των ΗΠΑ προς την Ευρώπη και το ελεύθερο εμπόριο δεν είναι πλέον δεδομένη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση της Merkel να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία.
Σύμφωνα με το think tank, ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποστηρίξει ότι επειδή δεν έχει αντιπάλους στο συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ήταν εύκολο για εκείνη να συνεχίσει ως επικεφαλής.
Αλλά η δουλειά της ως καγκελάριος έχει γίνει ένα πάρα πολύ βαρύ φορτίο.
Προς το παρόν, η Merkel είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης και ένας από τους λίγους που θα μπορούσαν να είναι σε θέση να μειώσουν την ελκυστικότητα του λαϊκισμού ή τουλάχιστον αν δώσει κάποια ελπίδα σε αυτά τα κόμματα που θέλουν να διατηρήσουν τις αξίες της Ευρώπης.
Η Merkel απέχει από το να έχει κατοχυρωμένη την υποστήριξη ή την ικανότητα να κρατήσει την Ευρώπη σταθερή και ενωμένη.
Ανακοινώνοντας την απόφασή της να διεκδικήσει τέταρτη θητεία, η Merkel είπε πως «αυτές οι εκλογές θα είναι δυσκολότερες από κάθε άλλη φορά», προσθέτοντας πως «θα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις από όλες τις πλευρές, από τη δεξιά όσο ποτέ πριν και από μια ισχυρή πόλωση της κοινωνίας μας».
Στη χώρα της, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την άνοδο του αντιμεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού AfD (Alternative für Deutschland - Εναλλακτική για τη Γερμανία).
Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κοινωνία που είναι διχασμένη ως προς την προσφυγική πολιτική της.
Και θα πρέπει να αντιμετωπίσει σθεναρά την τάση κατά της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει όλη την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα, τονίζει το think tank, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.
Η Merkel αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτά τα κινήματα, σε αντίθεση με πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους της.
Αλλά αναγνώρισε ότι ως ηγέτης της μεγαλύτερης και σημαντικότερης οικονομίας της Ευρώπης, δεν μπορεί να το κάνει μόνη της.
Είπε, συγκεκριμένα, ότι ήταν «γελοίο και παράλογο» να αναμένει κανείς ότι ένα άτομο, «ακόμη και με τη μεγαλύτερη εμπειρία, μπορεί να διορθώσει την κατάσταση προς το καλύτερο ή το χειρότερο στη Γερμανία, την Ευρώπη και τον κόσμο - και σίγουρα όχι ο Γερμανός καγκελάριος».
Ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών κατ 'εξουσιοδότηση αύξησε την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την Merkel.
Και ήταν η Merkel, όχι ο Obama, που έπρεπε να ασχοληθεί με τον Putin προσωπικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και την επακόλουθη εισβολή του στην ανατολική Ουκρανία.
Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, η Merkel κατάφερε να συσπειρώσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η ίδια έχει προσπαθήσει να πείσει τη Ρωσία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Επιπλέον, τονίζει το Carnegie Europe, η Merkel θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τις προσπάθειες να κρατηθεί η Ευρωζώνη μαζί.
Έως τώρα, επισημαίνει το think tank, η πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων θέλουν τη Merkel εκ νέου στη καγκελαρία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag.
Η συναίνεση είναι ότι φέρνει σταθερότητα και σιγουριά στη Γερμανία και την Ευρώπη σε μια εποχή που και τα δύο παρουσιάζουν έλλειψη.
Αλλά οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017, δε θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τη Merkel και τους Χριστιανοδημοκράτες .
Εκτός από τον κατακερματισμένο των πολιτικών κομμάτων της χώρας, αυτή τη φορά η Γερμανία θα πρέπει να ασχοληθεί με τον Putin, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να διαβρώσει την υποστήριξη στη Merkel.
Η Ρωσία έχει ήδη προσπαθήσει να παρέμβει στη γερμανική πολιτική και να δυσφημίσει τη Merkel, διαδίδοντας νωρίτερα μέσα στο έτος ότι μια νεαρή ρωσικής καταγωγής απήχθη από έναν πρόσφυγα.
Η μεγάλη ρωσική κοινότητα της Γερμανίας κινητοποιήθηκε και διαδήλωσε έξω από την καγκελαρία, διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής που ασκεί η Merkel στο προσφυγικό
Η ιστορία ήταν εντελώς κατασκευασμένη, σημειώνει το Carnegie Europe.
Επίσης, κατά τους επόμενους μήνες, σημαντικές εκλογές, αλλά και ένα δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.
Σε όλες αυτές τις χώρες, λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο.
Για να ανακοπούν αυτές οι τάσεις, και άλλοι ηγέτες, πέρα από τη Merkel, θα πρέπει να εναντιωθούν δυνατά και ξεκάθαρα υπέρ της Ευρώπης.
Η Merkel δε μπορεί να μεταφέρει μόνη της αυτό το βάρος, καταλήγει το think tank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης