Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ron Paul Institute: Η σύμπλευση ΗΠΑ – Ρωσίας λόγω Trump η πιο ιστορική εξέλιξη διεθνώς

Ron Paul Institute: Η σύμπλευση ΗΠΑ – Ρωσίας λόγω Trump η πιο ιστορική εξέλιξη διεθνώς
Και ενώ ο Trump θέλει βελτιωμένες σχέσεις η κυβέρνηση Obama επέλεξε να ανακοινώσει ακόμη περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.....
Η νίκη του D. Trump στις ΗΠΑ αναμένεται να σηματοδοτήσει και μια ιστορική εξέλιξη την σύμπλευση της Αμερικής με την Ρωσία επισημαίνει το αμερικανικό Ron Paul Institute.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι επί 10ετίες ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν ο νούμερο ένα παγκόσμιος φόβος η πολιτική συνεννόηση ΗΠΑ με Ρωσία αποτελεί μια μεγάλη και ιστορική εξέλιξη.
Τι αναφέρει στην ανάλυση του το Ron Paul Institute;
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έκανε το αναμενόμενο τηλεφώνημα στο νεοεκλεγέντα πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στις 14 Νοεμβρίου του 2016.
Είναι αυτονόητο ότι ο προεδρικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Putin, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, δήθεν για να παραστεί σε εκδήλωση για το σκάκι, αλλά κυρίως για να προετοιμάσει το έδαφος για την τηλεφωνική συνομιλία στις 14 Νοεμβρίου.
Συνήθως οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.
Η ανάγνωση του Κρεμλίνου (και η σύντομη δήλωση από την πλευρά Trump στη Νέα Υόρκη) έδωσε μια θετική εικόνα γι΄αυτή την τηλεφωνική συνομιλία.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν μια ουσιαστική συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στην αναζωογόνηση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και το σημαντικό, συζητήθηκε και η Συρία καθώς και τα θέματα που αφορούν την επίλυση της κρίσης.
Έτσι, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Putin και Trump έχουν ξεκινήσει να συζητούν για την Συρία μόλις 6 ημέρες μετά την εκλογή Trump και 8 εβδομάδες νωρίτερα από την στιγμή που θα αναλάβει ο Trump την αμερικανική προεδρία.
Ο Trump θέλει να συνεργαστεί με την Ρωσία και να επιλύσει το συριακό πρόβλημα.
Η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη «να αναπτύξει ένα διάλογο εταιρικής σχέσης» με τις ΗΠΑ με βάση τις «αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου» - εν ολίγοις, ένα πλαίσιο αρχών που θα μπορούσε να είναι ο πυρήνας της επαναπροσέγγισης  ΗΠΑ - Ρωσίας.
Τόσο ο Trump όσο και ο Putin «εξέφρασαν την άποψη για κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων και συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας σε ένα ευρύτερο δυνατό φάσμα θεμάτων.
Συζήτησαν θέματα «στρατηγικά οικονομικά»
Τα ενεργειακά θέματα;
Τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια καταπληκτική εξέλιξη καθώς είναι προσανατολισμένη προς το μέλλον.
Γιατί, πώς μπορούν να αναπτυχθούν εφ 'όσον συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή όταν τα σύννεφα ενός νέου ψυχρού πολέμου πάλι αυξάνονται;
Ωστόσο, το Κρεμλίνο παραλείπει κάθε αναφορά στην Ουκρανία. Ωστόσο, τόσο ο Putin όσο και Trump επισημαίνουν ότι «θα πρέπει να ενθαρρύνουν την επιστροφή στην ρεαλιστική, αμοιβαία επωφελή συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών, καθώς και την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια»
Ο Τrump μίλησε επίσης με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.
Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι Trump ανέφερε ότι η Κίνα είναι «μια μεγάλη και σημαντική χώρα με προοπτικές ανάπτυξης»
Ο Trump πρόσθεσε ότι σινοαμερικανικές σχέσεις θα γνωρίσουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Trump και Xi συμφώνησαν να συναντηθούν «σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Είναι ενδιαφέρον, επίσης ότι Putin και Trump συμφώνησαν να κρατήσει όχι μόνο επαφή μέσω τηλεφώνου, αλλά και να σχεδιάσουν μια συνάντηση από κοντά.
Θα μπορούσε μια τέτοια συνάντηση να λάβει χώρα πριν ή μετά την ορκωμοσία του Trump, τον Ιανουάριο;
Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να είναι τα πρώτα σημάδια ενός νέου τύπου σχέσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Ο Trump μπορεί να ζητήσει μια συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας δημιουργώντας μια νέα παγκόσμια ισορροπία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Trump έχει ξεκινήσει νωρίτερα να ξεδιπλώνει τα σχέδια του.
Κατά τους Ρώσους Putin και Trump είναι «πάρα πολύ όμοιοι ... στη βασική προσέγγιση τους προς τις διεθνείς σχέσεις», και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις»

Και ενώ ο Trump θέλει βελτιωμένες σχέσεις η κυβέρνηση Obama επέλεξε να ανακοινώσει ακόμη περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών S. Ryabkov, δήλωσε στη Μόσχα κοροϊδευτικά ότι σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν προτίθεται να «πείσει την ηγεσία των ΗΠΑ να αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα»
Τα πράγματα έχουν αγγίξει το ναδίρ στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, και από αυτό το σημείο τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο καλύτερα.
Θέματα όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ, την Κριμαία, η αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, «έγχρωμες επαναστάσεις» - αυτά είναι τα δύσκολα.
Ίσως, η εμπειρία στη συνεργασία για τη Συρία - και η χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία είναι απολύτως κατανοητή κάποια στιγμή μέσα στο 2017 - θα έχει θετική επίδραση στο συνολικό κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Για τους Ρώσους ο Trump αποτελεί ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης