Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ κινδυνεύει από τον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ κινδυνεύει από τον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά, ότι τελικά η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το 2018, απέχοντας από αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το 2019
Από τους λαϊκιστές της Ευρώπης κινδυνεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως γράφει σε ανάλυσή της σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ φέρεται να κινδυνεύει από τον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη, ο οποίος δύναται να απειλήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τραπέζης της ευρωζώνης και την «εύθραυστη» οικονομία αυτής.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Goldman Sachs η ΕΚΤ δεν θα επιτύχει τον καταστατικό της στόχο για πληθωρισμό περί του 2% ακόμα και αν παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης μέχρι το 2018.
Ειδικότερα, μια εξάμηνη παράταση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017 θα οδηγούσε σε πληθωρισμό ευρωζώνης μόλις 1,3%, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από το επιδιωκόμενο επίπεδο μακροπρόθεσμης «σταθερότητας τιμών».
Η Goldman Sachs ανησυχεί, ότι οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2017 σε τρεις από τις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία - ενδέχεται να οδηγήσουν σε πιέσεις για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από κόμματα που αντιστέκονται στις πολιτικές της.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά, ότι τελικά η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το 2018, απέχοντας από αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης