Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο λαϊκισμός καταλαμβάνει τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες μέχρι την Ελλάδα

Bloomberg: Ο λαϊκισμός καταλαμβάνει τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες μέχρι την Ελλάδα
«Η νίκη του Donald Trump έναντι της Hillary Clinton ήταν ένας άνευ προηγουμένου θρίαμβος του λαϊκισμού»
Ο λαϊκισμός καταλαμβάνει τον κόσμο, σχολιάζει σε σύντομο άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, δίνοντας σαν παράδειγμα μάλιστα και τη χώρα μας…
«Την πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε τη λέξη "λαϊκισμός", μπορεί να σκεφτήκατε πως πρόκειται για ένα στενό "ξάδελφο" της Δημοκρατίας, με όλες τις θετικές υποδηλώσεις που πηγαίνουν μαζί με αυτό.
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης εικόνας», αναφέρει χαρακτηριστικά o αρθρογράφος…
Ο λαϊκισμός - ο οποίος φαινομενικά είναι μια πίστη στα δικαιώματα, τη σοφία, ή τις αρετές των κοινών ανθρώπων - συχνά απαιτεί ένα φόβητρο, είτε πρόκειται για μια υπάρχουσα κυβέρνηση, η την υποτιθέμενη πολιτιστική ελίτ, ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή μια συγκεκριμένη εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.
Όπως σχολιάζεται, ο λαϊκισμός ως μια μορφή οριζόντιας πολιτικής εξουσίας ναι μεν έχει συμβάλει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα στα χρόνια, ωστόσο έχει παίξει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο των δημαγωγών.
«Η νίκη του Donald Trump έναντι της Hillary Clinton ήταν ένας άνευ προηγουμένου θρίαμβος του λαϊκισμού.
Η Αμερική ωστόσο δεν είναι η μόνη στην οποία υπάρχει το φαινόμενο.
Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και η μαζική μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική και τη Συρία προς την Ευρώπη έχουν προκαλέσει ήδη ένα ξεχείλισμα της λαϊκιστικής ρητορικής από τις Φιλιππίνες έως την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, και πολλά, πολλά μέρη στο μεταξύ», υποστηρίζεται…
Τους επόμενους μήνες ο λαϊκισμός έχει στόχο την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης