Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Αντικυβερνητική διαδήλωση με πάνω από 1 εκατ. κόσμο στη Σεούλ

Guardian: Αντικυβερνητική διαδήλωση με πάνω από 1 εκατ. κόσμο στη Σεούλ
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της προέδρου Park Geun Hye, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς
Δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά συμμετέχουν σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σεούλ το Σάββατο 12/11, ζητώντας την παραίτηση της προέδρου Park Geun Hye, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, όπως γράφει ο Guardian.
Η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη για συγκέντρωση 170 χιλιάδων ανθρώπων, αλλά οι διοργανωτές λένε ότι οι διαδηλωτές θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, στην τρίτη συνεχόμενη διαμαρτυρία αυτής της εβδομάδας.
Πίσω από τις εκκλήσεις της για επικράτηση ηρεμίας, η αστυνομία έχει αναπτύξει 25 χιλιάδες αστυνομικούς, αρκετοί εκ των οποίων έχουν πλήρη εξοπλισμό για τέτοιες περιπτώσεις.
Επίσης, έχουν τοποθετήσει αστυνομικά λεωφορεία και φορτηγά για να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο Προεδρικό (Μπλε) Μέγαρο.
Όπως και σε προηγούμενες διαδηλώσεις, το πλήθος είναι ετερόκλητο, με μαθητές σχολείου και γονείς με τα μωρά τους να συμμετέχουν στην πορεία.
"Η Park Geun Hye πρέπει να παραιτηθεί γιατί δεν κάνει καλό στη χώρα μας" ανέφερε η 11χρονη μαθήτρια Park Ye - Na.
Ο ήχος των τυμπάνων και των συνθημάτων δημιουργεί μία θορυβώδη, αλλά ειρηνική ατμόσφαιρα με τους διαδηλωτές να επικρίνουν την Park και να της ζητούν να παραιτηθεί.
Σε μία τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή 11/11 ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Lee Joon - Sik ανέφερε τις ανησυχίες του για την πιθανότητα "παράνομης συλλογικής δράσης και βίας" και ζήτησε από τους διαδηλωτές να σεβαστούν τα όρια της αστυνομίας.
Το σκάνδαλο που βαρύνει την Park, αφορά τη φίλη της Choi Soon - Sil, η οποία έχει συλληφθεί με τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης εξουσίας.
Οι εισαγγελείς ερευνούν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η 60χρονη Choi χρησιμοποίησε την προσωπική της σχέση για να πάρει δωρεές για δικό της όφελος, από μεγάλες εταιρίες, όπως η Samsung, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Κατηγορείται επίσης ότι παρενέβη σε κυβερνητικές υποθέσεις, ενώ δεν έχει κανένα επίσημο πόστο.
Τα ρεπορτάζ για την επιρροή που είχε η Choi στην Park έχουν κατεβάσει τη δημοτικότητα της προέδρου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
"Νιώθουμε το βάρος μία σοβαρής δημόσιας δυσαρέσκειας" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Jung Youn - Kuk.
Σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει η λαϊκή οργή, η Park απολογήθηκε δημοσίως αρκετές φορές, προχώρησε σε ανασχηματισμό κορυφαίων αξιωματούχων και συμφώνησε να περιορίσει τις εξουσίες της, αλλά η πλειοψηφία της ζητάει και πάλι να παραιτηθεί.
"Ήταν η επέτειος γάμου μας χθες, αλλά την ακυρώσαμε για να έρθουμε στη Σεούλ, γιατί αυτό είναι πιο σημαντικό για την κόρη μας" ανέφερε ο Cho Joo - Pyo, που ήταν στη συγκέντρωση μαζί με την γυναίκα και το δίχρονο παιδί τους.
Η συγκεκριμένη οικογένεια ταξίδεψε από 200 χιλιόμετρα μακριά για να έρθει στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας και είναι μία απόι τις δεκάδες χιλιάδες που έκαναν το ίδιο με τρένα και λεωφορεία.
Μία ομάδα 1.000 διαδηλωτών ήρθε επίσης αεροπορικώς από το νησί Jeju, που είναι και τουριστικό θέρετρο.
"Είμαι εδώ για να ζητήσω την παραίτηση της Park, οι απολογίες της δεν έχουν σημασία, πρέπει να αποχωρήσει" ανέφερε ο 66χρονος Cho Ki - Mang.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τη δεκαετία του 1980 και του 1990.
Μία διαδήλωση του 2008 ενάντια στον τότε πρόεδρο Lee Muyng - Buk είχε 80 χιλιάδες κόσμο σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά οι διοργανωτές ανέβαζαν τον αριθμό των διαδηλωτών σε 700 χιλιάδες.
Οι περισσότεροι ειδήμονες πιστεύουν ότι η Park που έχει άλλον έναν χρόνο για να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία της, θα ξεπεράσει αυτή την κρίση και θα παραμείνει στην προεδρία, αλλά η ικανότητά της να κυβερνά έχει ήδη υπονομευτεί.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ζητούν ανοιχτά την παραίτησή της και περισσότερο ενδιαφέρονται για συναινέσεις στους όρους διακυβέρνησης και νομοθεσίας.
Η διαδήλωση είναι να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ν. Κορέας, στο δημαρχείο της Σεούλ και το πλάνο περιλαμβάνει πορείες στο προεδρικό μέγαρο από τέσσερις διαφορετικές διευθύνσεις.
Μία απόφαση της τελευταίας στιγμής από ένα δικαστήριο, απαγόρευσε το κλείσιμο των δρόμων από την αστυνομία, αλλά οι διαδηλωτές θα πρέπει να μείνουν ένα χιλιόμετρο μακριά από την επίσημη οικία της Park.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης