Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Για τρίτη συνεχόμενη μέρα έγιναν διαδηλώσεις κατά του Trump σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ

Reuters: Για τρίτη συνεχόμενη μέρα έγιναν διαδηλώσεις κατά του Trump σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ
Μικροεπεισόδια  και 26 συλλήψεις στο Πόρτλαντ - Επαίνεσε τους διαδηλωτές ο Trump για το πάθος τους
Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκλογή του Donald Trump συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής 11/11 για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Και μετά τα εύσημα που τους απέδωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος για το "πάθος" τους.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν, λοιπόν, στους δρόμους στο Μαϊάμι, στην Ατλάντα, τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φραντσίσκο, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον φωνάζοντας συνθήματα κατά της αμφιλεγόμενης ρητορικής του Trump για τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους και τις γυναίκες.
Στο Πόρτλαντ οι διαδηλωτές διέκοψαν την κυκλοφορία και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων.
Η αστυνομία απώθησε τελικά τους διαδηλωτές, ενώ φέρεται να προχώρησε και στην προσαγωγή ενός ατόμου.
Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία και στο Λος Άντζελες διακόπτοντας την κυκλοφορία και εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στον Trump τραγουδώντας "απορρίπτουμε τον πρόεδρο που εκλέχθηκε".
Νωρίτερα, χιλιάδες είχαν βγει και στο Μαϊάμι και καμιά εκατοστή από αυτούς μπλόκαραν και τα δύο ρεύματα της κεντρικής λεωφόρου.
Στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και κάτω από τον πύργο του Trump, εκεί όπου βρίσκεται η οικία του, στην Πέμπτη Λεωφόρο.
Ο Trump που αρχικά κατηγόρησε τους Αμερικάνους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκλογή του ως "υποκινούμενους" από τα ΜΜΕ, στην συνέχεια τους επαίνεσε.
"Μου άρεσε το γεγονός ότι μικρές ομάδες ανθρώπων έχουν τόσο πάθος για τη μεγάλη χώρα μας, θα είμαστε όλοι ενωμένοι και περήφανοι" ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο του στο Twitter.
Τα συγκεκριμένα tweets ήταν άλλη μία απόδειξη για τα θολά μηνύματα που στέλνει ο Trump, από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του πριν από 17 μήνες.
Μετά τη νίκη του την περασμένη Τετάρτη 9/11 είναι πολύ πιο συμφιλιωτικός από ό,τι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η αστυνομία στο Πόρτλαντ συνέλαβε τελικά 26 άτομα γιατί πετούσαν αντικείμενα καταστρέφοντας αμάξια και προκαλώντας ζημιές και σε κτίρια.
Την Πέμπτη 10/11 η αστυνομία είχε συλλάβει και 185 άτομα στο Λος Άντζελες, επειδή εμπόδιζαν την κυκλοφορία, ενώ ένας αστυνομικός χρειάστηκε να νοσηλευτεί, καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Οι διαδηλωτές που εναντιώνονται στον Trump θεωρούν ότι η θητεία του, που είναι να αρχίσει στις 20 Ιανουαρίου 2017, θα πλήξει τα αμερικάνικα ανθρώπινα δικαιώματα
Και αιτιολογούν την άποψή τους με το γεγονός ότι στην προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει ότι θα είναι πιο αυστηρός με τους μετανάστες κακι τους μουσουλμάνους.
Τον κατηγορούν επίσης για την σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος γυναικών.
Οι διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις φώναζαν "όχι μίσος, όχι φόβος, οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ".
Η οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν χαιρέτισε την εκλογή του Trump και κάποια κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα την κατηγόρησαν εμμέσως πλην σαφώς για επιθέσεις σε μειονότητες από την περασμένη Πέμπτη 10/11.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, κυρίως στην Ουάσινγκτον, υπήρχαν και μαθητές και φοιτητές.
Με τη χώρα διχασμένη, πολλοί ψηφοφόροι σοκαρίστηκαν από το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν προέβλεπαν νίκη Trump.
Το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα κατάφερε επίσης να διατηρήσει την πλειοψηφία του και στο Κογκρέσο.
Πολλές διαδηλώσεις αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες και μία ομάδα που αυτοαποκαλείται "Δεν είναι ο πρόεδρός μου" έκανε κάλεσμα και για την Ουάσινγκτον στις 20 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Reince Priebus κάλεσε τους διαδηλωτές να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εκλογών και στάθηκε στο κάλεσμα του Trump για ενότητα στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης 10/11 με τον Obama.
Η βάση των υποστηρικτών του Trump ήταν η ενδοχώρα των ΗΠΑ, με πολλούς επί χρόνια ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να ψηφίζουν τώρα Trump, επειδή υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης