Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες σε ένα δυσμενές σενάριο στα stress tests του 2018; - Περί τα 15 δισ

Πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες σε ένα δυσμενές σενάριο στα stress tests του 2018; - Περί τα 15 δισ
Οι ιδιαιτερότητες των stress tests του 2018 είναι οι εξής και οι 10 λόγοι...
Πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες σε ένα δυσμενές σενάριο στα stress tests του 2018;
Κορυφαίος έλληνας θεσμικός παράγοντας προσδιορίζει ότι «οι ελληνικές τράπεζες σε ένα δυσμενές σενάριο και εάν θέλουν να καθαρίσουν ριζικά με θεραπεία σοκ από τα προβληματικά τους δάνεια θα χρειαστούν περί τα 15 δισ
Με 15 δισεκ. ευρώ μπορεί να υπάρξει μια επιθετική εξυγίανση σε 65-70 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ποιος θα επενδύσει τα 15 δισεκ. εάν δεν συμμετάσχουν οι ιδιώτες;
Με βάση την νέα διαδικασία κάθε φορά που οι τράπεζες εμφανίζουν ζημίες το ΤΧΣ θα αποκτάει μετοχές των τραπεζών δια μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Οι ζημίες όμως ποιος θα τις καλύψει;
Θα υπάρχει σχέδιο αυξήσεων κεφαλαίου.
Εάν δεν τις καλύψουν τις ΑΜΚ οι ιδιώτες οι λύσεις είναι δύο
1)Bail in δηλαδή οι καταθέτες μέσω μετατροπής των καταθέσεων σε μετοχές. 
Όμως στην Ελλάδα οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ ευρώ είναι ελάχιστες και κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.
Για να ενεργοποιηθεί το bail in για καταθέσεις και κάτω από 100.000 ευρώ χρειάζεται πολιτική απόφαση και συναίνεση του κράτους πιθανότητα μηδενική.
2)Πολιτική διαπραγμάτευση για να χρησιμοποιηθούν τα 20 δισεκ. από τα 25 δισεκ. που είχαν σχεδιαστεί για τις τράπεζες από το τρίτο μνημόνιο και χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 5 από τα 25 δισ.
Για να δοθεί όμως τέτοια έγκριση θα πρέπει να συμφωνήσει ο SSM και όλοι οι ευρωπαίοι πιθανότητα επίσης πολύ περιορισμένη....
Υπάρχει πρόβλημα λοιπόν ποιος θα καλύψει τα 15 δισεκ....
Σε ένα πολύ κακό σενάριο δεν πρέπει να αποκλειστεί ούτε το resolution ούτε οι συγχωνεύσεις με στόχο την διάσωση».

Το 2016 ολοκληρώνεται προσεχώς και το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών επικεντρώνεται στο 2017.
Το 2017 έχει τεράστια σημασία για τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο γιατί θα ξεκινήσουν να υλοποιούν σε τριμηνιαία βάση την στοχοθεσία για τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Το 2017 έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο γιατί στο τέλος του 2016 αναθεωρούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης οι τράπεζες οπότε πρέπει να δείξουν έργο και συνέπεια στην εφαρμογή τους.
Το 2017 έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο γιατί θα κριθεί αν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών.
Το 2017 έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο γιατί θα κριθεί η λύση για το χρέος και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως 9 Μαρτίου του 2017.  
Το 2017 είναι μια χρονιά καθοριστικής σημασίας και για ένα άλλο λόγο ιδιαίτερο και κρισιμότατο.
Με βάση τις επιδόσεις του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν – θα αξιολογηθούν στα stress tests του 2018.
Το καλοκαίρι του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στα stress tests της ΕΚΤ, της EBA και του SSM.
Οι ελληνικές τράπεζες για δύο χρόνια 2016 και 2017 δεν υποβάλλονται σε stress tests αλλά θα υποβληθούν στα τεστ κοπώσεως του 2018 όπου θα συμμετάσχουν πάνω από 120 τράπεζες.

Οι ιδιαιτερότητες των stress tests του 2018 είναι οι εξής και οι 10 λόγοι

1)Θα υλοποιηθούν stress tests με πιο αυστηρά κριτήρια από ότι έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και λόγω της Βασιλείας 4.
2)Η EBA αλλάζει επί τα χείρω τις παραδοχές για τις προβλέψεις.
Έρχεται αύξηση προβλέψεων έως 30% λόγω αλλαγής των λογιστικών κανόνων.
3)Το 2016 και 2017 θα είναι χρονιά ανακεφαλαιοποιήσεων στις Ιταλικές τράπεζες και ειδικά Monte Dei Paschi και Unicredit.
Στις Πορτογαλικές τράπεζες και βεβαίως η περίπτωση της Deutsche bank.
4)Για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests του 2018 θα στρεσαριστεί όχι μόνο ο ισολογισμός με τα γνώριμα προβλήματα π.χ. NPEs αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους ως προς το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 100% βέβαιο ότι οι μακροοικονομικοί όροι στο stress tests της Ελλάδος θα είναι πολύ πιο δυσμενείς.
5)Το 2018 θα συμπεριληφθούν όλες οι νέες αυστηρές οδηγίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
6)Θα αποτιμηθεί ο ρόλος του DTA και DTC στα κεφάλαια των τραπεζών με πιθανότερο σενάριο να υπάρξει ένας μέσος όρος.
Οι ελληνικές τράπεζες με 19,7 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία προφανώς και βρίσκονται στην δυσμενέστερη θέση.
Πάντως για την ώρα ο αναβαλλόμενος φόρος δεν αποτελεί πρόβλημα.
7)Το 2018 θα πρέπει να αποπληρωθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε Eurobank και Attica bank εάν δεν αποπληρωθούν θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
8)Το 2018 θα πρέπει να έχει πλήρως αποσαφηνίσει η Πειραιώς τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρώσει τις μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες cocos.
9)Από το δεύτερο μισό του 2017 και σίγουρα αρχές του 2018 θα υπάρχει μια πολύ σαφής εικόνα εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο ή όχι.
10)Οι επιδόσεις του 2017 για τις τράπεζες, αποτελέσματα, κεφάλαια, προβλέψεις θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί με τον ισολογισμό του 2017 θα διεξαχθούν τα stress tests του 2018.

Υπό αυτούς τους βασικούς παράγοντες και όρους είναι προφανές ότι το 2017 είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό banking.
Το 2017 θα δείξει αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το 2017 θα μας δείξει αν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, εάν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πραγματική ανάπτυξη και οι τράπεζες αν μπορούν να σταθεροποιηθούν στρατηγικά και όχι λογιστικά.
Οι επιδόσεις των τραπεζών του 2017 θα κρίνουν την 4η ανακεφαλαιοποίηση, εάν θα περάσουν τα stress tests ή όχι και εάν ο κρυφός κίνδυνος του bail in στις καταθέσεις επανέλθει στο προσκήνιο προκαλώντας τρόμο στην ελληνική κοινωνία…

Τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά για τα NPEs στην Ελλάδα

Τα πρώτα στοιχεία και οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές ανησυχίες.
Ο στόχος για μείωση των NPEs κατά 40 δισεκ. έως το 2019 λόγω της «σταθερής επίδοσης» των τραπεζών στα έσοδα σε προ προβλέψεων βάση με ρυθμό 3ετίας 2017 με 2019 περί τα 12,5 δισεκ. ευρώ ενώ θεωρητικά φαίνεται εφικτός πρακτικά είναι ανέφικτος.
Ήδη για το 2017 οι τράπεζες θεωρούν ότι θα μειώσουν για πρώτη φορά τα NPEs κατά 5 με 6 δισεκ. χαμηλότερα από τους αρχικούς στόχους…
Όπως αναφέρει έμπειρος τραπεζίτης «εάν την πρώτη χρονιά η μείωση είναι μόνο 5 με 6 δισεκ. τις επόμενες χρονιές οι ρυθμοί μείωσης θα είναι χαμηλότεροι…
Συνήθως τα 1 με 2 πρώτα χρόνια σημειώνεται μια καλή επίδοση και ακολούθως η τάση αρχίζει να φθίνει.
Θα έλεγα ότι πιο ρεαλιστικός στόχος είναι τα 20 δισεκ. έως το 2019 παρά τα 40 δισεκ στα NPEs»
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 116 δισεκ. ή 108 δισεκ. χωρίς τις bad bank θα υποχωρούν στα 96 με 95 δισεκ. στα επόμενα 3 χρόνια και όχι στα 70 δισεκ. που ήταν ο αρχικός στόχος….

Τι σημαίνει αυτή η απόκλιση;

Πριν αποτιμηθεί αυτή η μεγάλη – κατά 50% - απόκλιση στους στόχους των NPEs θα πρέπει να αξιολογηθούν
1)H αύξηση – σε οριακά επίπεδα – των NPEs και NPLs και το 2016 αλλά θα είναι μάλλον η τελευταία χρονιά αύξησης.
2)Οι επιδόσεις της Ελλάδος το 2017 με σημείο αναφοράς τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
3)Η πορεία των πλειστηριασμών καθώς οι καθυστερήσεις και οι αναβολές εκτιμάται ότι μπορούν να προκαλέσουν απώλειες εσόδων έως 1 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση
4)Ότι οι ελληνικές τράπεζες σε τριμηνιαία βάση θα ελέγχονται από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών.
Με βάση τραπεζικές πηγές η πρώτη αξιολόγηση θα σημειωθεί τέλη Δεκεμβρίου του 2016 αλλά η πρώτη σοβαρή αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2017, ακολούθως τον Ιούνιο του 2017 και η ακόμη πιο σοβαρή τον Δεκέμβριο του 2017.
Εάν κατά την διαδικασία των αξιολογήσεων παρατηρηθούν αυτές οι αποκλίσεις στους στόχους δηλαδή αποκλίσεις 50% τότε το 2018 είναι 100% βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει έτος καμπής – ξανά – για τις ελληνικές τράπεζες όπερ σημαίνει 4ος γύρος ανακεφαλαιοποίησης ενόψει και των stress tests της ΕΚΤ του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης