Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τι σημαίνει η εκλογή Trump για την παγκόσμια οικονομία - Διάχυτη η αβεβαιότητα

Nomura: Τι σημαίνει η εκλογή Trump για την παγκόσμια οικονομία - Διάχυτη η αβεβαιότητα
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας από το 35% στο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και αύξηση δαπανών για την αμυντική βιομηχανία
Τις πιθανές επιπτώσεις από την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, καταγράφουν οι αναλυτές της Nomura.
Με άξονα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump για τη φορολογία, τις δαπάνες και το εμπόριο, οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα είναι διάχυτη, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας από το 35% στο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και αύξηση δαπανών για την αμυντική βιομηχανία.
Όσον αφορά το εμπόριο, έχει δεσμευθεί για την επαναδιαπραγμάτευση ή και απόσυρση εμπορικών συμφωνιών (NAFTA, TPP, WTO), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έναν εμπορικό και νομισματικό πόλεμο με την Κίνα.
Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνουν οι προεκλογικές εξαγγελίες Trump για απελάσεις μεταναστών και ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς και η κατάργηση του Obamacare.
Εν κατακλείδι, η Nomura εκτιμά ότι οι μονομερείς ενέργειες και η διάχυτη αβεβαιότητα, ειδικά το πρώτο διάστημα, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για την οικονομική πολιτική και το εμπόριο.
Αυτό το κλίμα μπορεί να βλάψει την οικονομία, ακόμη και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Trump, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα προχωρήσουν σε μείωση δαπανών, τονίζουν οι αναλυτές.



Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Σύμφωνα με έρευνα της Nomura που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την εκλογή Trump, είναι η Ασία, λόγω της πιθανής αύξησης των δασμών στις εισαγωγές, κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε νομισματικό πόλεμο. 
Όσον αφορά τη νοτιοανατολική Ασία, οι Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ ακολουθούν Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη. 
Σχετικά με τη δέσμευση για ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, οι επενδυτές θεωρούν λιγότερο πιθανή την υλοποίησή της. 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης