Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη στροφή της Δύσης στον λαϊκισμό - Τι δείχνει η εμφατική νίκη Trump

Η μεγάλη στροφή της Δύσης στον λαϊκισμό - Τι δείχνει η εμφατική νίκη Trump
Τα σημάδια ήταν πολλά και αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Η πανηγυρική εκλογή του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: Τη μεγάλη στροφή της Δύσης στον λαϊκισμό με «όχημα» ακραίες, συντηρητικές δυνάμεις.
Τα σημάδια ήταν πολλά και αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το οποίο δηλώνει για άλλη μια φορά... σοκαρισμένο.
Η ενίσχυση της Lepen στη Γαλλία, η άνοδος των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η στάση της Ανατολικής Ευρώπης στο προσφυγικό, η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα....
Ο πλανήτης διέρχεται δομική κρίση η οποία απειλεί το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα και αυτό δεν αποτελεί πλέον μια ακραία προειδοποίηση αλλά τη ζοφερή πραγματικότητα.
Σε καιρούς μεγάλων κρίσεων, η στροφή είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική.
Ωστόσο στην περίπτωση Trump το μίγμα είναι εκρηκτικό:
Λαϊκισμός, εθνικισμός, συντηρητισμός, ρατσισμός, σεξισμός.
Τι συνέβη και οι Αμερικανοί πολίτες μετά από δύο θητείες του προοδευτικού Barack Obama επέλεξαν τον Trump;
Τόσο στην περίπτωση του εκκεντρικού μεγιστάνα, όσο και στην επικράτηση του Brexit, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ψήφο διαμαρτυρίας, διανθισμένη από εθνικιστικά χαρακτηριστικά.
Τι συνέβη; Έγιναν ξαφνικά οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πολίτες ακροδεξιοί και εθνικιστές;
Μήπως... τρελάθηκαν;
Οι πολίτες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα κατά της καθεστηκυίας τάξης, επιλέγοντας τους υποψηφίους που θεωρούν «αντισυστημικούς».
Ελλείψει αξιόπιστων εναλλακτικών, καταφεύγουν σε λάθος πρόσωπα και καταστροφικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Επόμενη στάση η Ιταλία;

Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, η εκλογή του Trump αποτελεί ήττα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στις ΗΠΑ, γεγονός που θα ενισχύσει τα αντισυστημικά κινήματα σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο, καθώς η οικονομική κρίση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κοινού στην οικονομία της αγοράς.
Επίσης, πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν την ΕΕ δυσλειτουργική.
Έτσι, οι αντισυστημικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη κρίση στην Ιταλία, όπου στις 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ακόμη και αν αποτύχουν να έρθουν στην εξουσία αυτές οι δυνάμεις, η αποδυνάμωση των κυβερνήσεων θα δημιουργήσει ένα κλίμα όπου δεν θα τολμούν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, καταλήγουν οι αναλυτές.
H απάντηση σε αυτή την διαρκώς ενισχυόμενη τάση δεν είναι απλή.
Δεν λείπουν και οι απόψεις που κάνουν λόγο για κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.
Το βέβαιο είναι ότι το μίγμα της πολιτικής πρέπει να αλλάξει.
Σε οικονομικό επίπεδο, το αίτημα των πολιτών είναι απλό: «πάρτε πίσω τον πλούτο από τους πολλούς».
Αίτημα απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam το 1% κατέχει πάνω από το 99% του πλούτου στον πλανήτη!
Όσον αφορά τις εθνικιστικές εξάρσεις, αποτελούν απόρροια της οικονομικής κρίσης και των λανθασμένων χειρισμών στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι οδήγησαν στην έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Η αίσθηση της απειλής κυριαρχεί, όταν οι πολίτες δεν νιώθουν εμπιστοσύνη απέναντι στις πολιτικές τους ηγεσίες.
Είναι σε θέση οι ισχυροί του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις;
Αν κρίνει κανείς από τους χειρισμούς τους σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2016, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητά τους...

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης