Τελευταία Νέα
Διεθνή

Déjà vu του Brexit οι αμερικανικές εκλογές - Οι δημοσκόποι έπεσαν έξω και πάλι…

Déjà vu του Brexit οι αμερικανικές εκλογές - Οι δημοσκόποι έπεσαν έξω και πάλι…
Λάθος ή απάτη; 
Εκτός από τη Hillary Clinton, τα όποια συμφέροντα και τους «αντιπάλους» του Donald Trump, μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι οι εταιρείες ερευνών και δημοσκοπήσεων…
Πλέον τα τρανά παραδείγματα αρχίζουν και πληθαίνουν, με αποτέλεσμα να γεννιέται το εύλογο ερώτημα αν πρόκειται για λάθος ή απάτη;
Ωστόσο, το σχόλιο δεν αφορά μόνο τις δημοσκοπικές εταιρείες εκτός των συνόρων, αλλά και τις ελληνικές, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και, κυρίως, το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και το «ΟΧΙ» των πολιτών στο Μνημόνιο (έγινε ένα τεράστιο «ΝΑΙ» στη συνέχεια…).
Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα ήταν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία…
Με την συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών να «δείχνουν» νίκη του στρατοπέδου του Bremain, οι αναλυτές και πολλοί άλλοι έμειναν με το στόμα ανοικτό όταν τελικά το Brexit επικράτησε.
Το μόνο «ελαφρυντικό» για τις δημοσκοπικές της Μεγάλης Βρετανίας ήταν το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ Brexit και Bremain ήταν σχεδόν πάντα οριακή, οπότε με βάση το στατιστικό λάθος ποτέ δεν αποκλείστηκε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Παρ' όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εκλογές, πρόκειται για μία παταγώδη αποτυχία…
Όπως φαίνεται παρακάτω, μόνο η USC, η οποία πλέον μπορεί να καυχιέται, παρουσίαζε μπροστά τον Ρεπουμπλικάνο, κόντρα στο όλο κλίμα.
Μάλιστα, μεταξύ των ερευνών περιλαμβάνονται και ορισμένες αξιόπιστων πρακτορείων, όπως το Bloomberg, το Reuters κλπ.
Το κοινό σημείο των παραπάνω παραδειγμάτων ήταν το εξής:
Νικητής ήταν το αουτσάιντερ και το μη συστημικό.
Οπότε οι λάθος μέθοδοι των δημοσκόπων ή οι εκούσια λανθασμένες απαντήσεις των πολιτών είναι σίγουρα λιγότερο πιθανό σενάριο, σε σχέση με την παραπλανητική πληροφόρηση και την προσπάθεια για διαστρέβλωση της κοινής γνώμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης