Διεθνή

Τη θυγατρική της τράπεζα στην Πολωνία πουλάει η Deutsche Bank - Έπονται και άλλες θυγατρικές

Τη θυγατρική της τράπεζα στην Πολωνία πουλάει η Deutsche Bank - Έπονται και άλλες θυγατρικές
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κρατικής πολωνικής ασφαλιστικής εταιρείας PZU και του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών PFR με την UniCredit για την εξαγορά της 2ης μεγαλύτερης τράπεζας της Πολωνίας, Bank Pekao
Αγοραστή για τη θυγατρική της τράπεζα στην Πολωνία αναζητεί η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank, στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από στοιχεία ενεργητικού που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, αλλά και να απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια για την ικανοποίηση αυστηρότερων εποπτικών κανόνων.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Deutsche Bank επιδιώκει να πωλήσει μια σειρά από μικρότερες τράπεζες που διατηρεί εκτός Γερμανίας, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να απλοποιήσει τη λειτουργία της, ως μέρος της στρατηγικής αναδιάρθρωσης που επιχειρεί ο νέος διευθύνων σύμβουλός της, John Cryan.
Όπως γράφει το Reuters, ενδεχόμενη πώληση της Deutsche Bank Polska θα σηματοδοτούσε μια ακόμα έξοδο ξένου τραπεζικού ομίλου από την Πολωνία, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την πολωνική ιδιοκτησία των τραπεζών της χώρας.
Η πωλούμενη Deutsche Bank Polska διαθέτει ενεργητικό 8,8 δισ. ευρώ και αποτελεί την ενδέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Πολωνίας με βάση το μέγεθος του ισολογισμού της.
Τα κέρδη της για το 2015 είχαν μειωθεί εν μέρει λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, αλλά και των υποχρεωτικών τραπεζικών εισφορών σε εγγυητικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η Deutsche Bank ενδέχεται να δυσκολευτεί να βρει αγοραστεί για τον πολωνικό της βραχίονα, καθώς περίπου το ένα τρίτο του ενεργητικού της Deutsche Bank Polska συνίσταται από δάνεια σε ξένο νόμισμα - κυρίως στεγαστικά δάνεια σε ευρώ και σε ελβετικά φράγκα - τα οποία η κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψει να περιληφθούν στην πώληση, μειώνοντας την ελκυστικότητα αυτής.
Η κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας μέχρι σήμερα απαιτεί από τους ξένους τραπεζικούς ομίλους που αποχωρούν από την πολωνική αγορά να διακρατούν το χαρτοφυλάκιο των δανείων που έχουν χορηγήσει σε ξένο νόμισμα, με στόχο την αποτροπή κινδύνων στον πολωνικό τραπεζικό τομέα.
Τα αντίστοιχα δάνεια της Deutsche Bank Polska υπολογίζονται σε 2,92 δισ. ευρώ, κυρίως σε ελβετικά φράγκα και σε ευρώ.
Η Deutsche Bank δεν είναι η μόνη που σχεδιάζει την αποχώρησή της από την Πολωνία: Η GE Money συμφώνησε νωρίτερα το 2016 να πωλήσει την πολωνική τραπεζική της δραστηριότητα στην τοπική τράπεζα Alior, ενώ η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen και η ιταλική UniCredit βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης των πολωνικών τους δραστηριοτήτων σε κρατικές τράπεζες της Πολωνίας.
Το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία θέλει να περιορίσει την ιδιοκτησία άνω του 50% του τραπεζικού συστήματος της χώρας από ξένους, αυξάνοντας παράλληλα τον έλεγχο που ασκεί στην οικονομία.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κρατικής πολωνικής ασφαλιστικής εταιρείας PZU και του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών PFR με την UniCredit για την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πολωνίας, Bank Pekao, που είναι από τις ισχυρότερες, με μικρό χαρτοφυλάκιο δανείων σε ξένο νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης