Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Προς όφελος όλων να κλείσει γρήγορα η β' αξιολόγηση - Το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του πριν το 2017

Dijsselbloem: Προς όφελος όλων να κλείσει γρήγορα η β' αξιολόγηση - Το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του πριν το 2017
Έχει επιτευχτεί «εποικοδομητική πρόοδος» σχετικά με το δρόμο για τη β' αξιολόγηση
Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι προς όφελος όλων, εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής (7/11) συνεδρίασης του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει αποφασίσει αν τελικά θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επισήμανε πως το θέμα της χώρας μας θα επανέλθει εκ νέου στο τραπέζι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Επίσης, σημείωσε ότι έχει επιτευχτεί «εποικοδομητική πρόοδος» σχετικά με το δρόμο για τη β' αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ξεκαθάρισε πως αυτά θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή αρχές ή το β' 6μηνο του 2018, τονίζοντας ωστόσο πως ακόμα είναι πολύ νωρίς τέτοιες συζητήσεις.
«Δε μπορούμε να πούμε τι θα χρειαστεί το 2018, όπως το ΔΝΤ δε μπορεί να είναι σίγουρο ότι ό,τι έχει ήδη αποφασιστεί δεν αρκεί», σχολίασε σχετικά.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, επισήμανε πως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας είναι ότι η δεύτερη μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της, κάτι για το οποίο «δεν είμαστε σίγουροι για την Ελλάδα».
Σημειώνεται πως ο Dijsselbloem δεν απάντησε συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος μπορούν να εφαρμοστούν και για χρέη άλλων χωρών:
«Όχι, αυτή (η απάντηση) θα καθιστούσε ακόμα πιο περίπλοκη την ήδη περίπλοκη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, ο κ.Dijsselbloem συνεχάρη τη Λευκωσία για την «καλή δουλειά» που έχει κάνει στην εγχώρια οικονομία, τονίζοντας πως η Ε.Ε. εμπιστεύεται την τοπική κυβέρνηση σχετικά με τις προσπάθειες της για μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs).
Επιπλέον, επισήμανε πως το Eurogroup ενημερώθηκε και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συνεχάρη και τον κ.De Guindos για τη δεύτερη θητεία του στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ, τέλος, αποτίμησε θετικά την κατάσταση το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, παραδεχόμενος ωστόσο πως παραμένουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης