Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ υπέρ δύο βουλευτών που αρνήθηκαν να δηλώσουν υποταγή στην Κίνα

Guardian: Διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ υπέρ δύο βουλευτών που αρνήθηκαν να δηλώσουν υποταγή στην Κίνα
Αμφότεροι μπορεί να καθαιρεθούν, αλλά το θέμα τους "ξύπνησε" το αίτημα για ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ ή, έστω να σταματήσουν οι παρεμβάσεις της Κίνας
Μία πορεία υπέρ της δημοκρατίας έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, αλλά ολοκληρώθηκε με συγκρούσεις με την αστυνομία, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο λόγος της διαδήλωσης ήταν ότι το Πεκίνο επανεξετάζει μία υπόθεση που θα μπορούσε να αποκλείσει δύο φιλοδημοκρατικούς βουλευτές από το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ημιαυτόνομη πόλη βρίσκεται σε πολιτικό χάος, δύο χρόνια μετά το κίνημα της ομπρέλας, το οποίο είχε καταλάβει δρόμους, αγορές και διαμαρτυρόταν στήνοντας σκηνές, καθώς μία νέα γενιά ακτιβιστών ερχόταν σε σύγκρουση με τους πιστούς του Πεκίνου.
Η διαμάχη του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε από ένα αντικινέζικο αίσθημα που έδειξαν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Sixtus Leung και Υau Wai-ching κατά την τελετή ορκωμοσίας τους τον περασμένο μήνα.
Αμφότεροι αρνήθηκαν να δηλώσουν υποταγή στην Κίνα και σήκωσαν δύο μπλε σημαίες που έγραφαν "Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι Κίνα".
Μετά την τελετή, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε τους δύο βουλευτές από το κοινοβουλευτικό σώμα με εντολή δικαστηρίου, πριν παραστούν ενώπιον μίας κινέζικης επιτροπής που θα πάρει την τελική απόφαση για το θέμα.
Οι διοργανωτές της κυριακάτικης (6/11) διαδήλωσης ανέφεραν ότι στο αποκορύφωμά της είχε 13 χιλιάδες κόσμο, που προχώρησαν στο οικονομικό κέντρο της πόλης, πριν διαλυθούν σε δύο ομάδες.
Περίπου 500 άτομα μπλόκαραν την κυκλοφορία σε μία από τις κύριες αρτηρίες της πόλης, ενώ ένα άλλο γκρουπ πήγε προς το γραφείο της κινέζικης κυβέρνησης, όπου γίνονται και οι περισσότερες διαμαρτυρίες κατά του Πεκίνου.
Άλλα 1.000 άτομα άκουσαν ομιλίες φιλοδημοκρατικών διοργανωτών της διαδήλωσης, μπροστά στο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου θα τελεσιδικήσει η υπόθεση.
"Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι δεν δεχόμαστε η κινέζικη κυβέρνηση να κάνει παρεμβάσεις στο Χονγκ Κονγκ" υποστήριξε ο Lee Cheuk- yan, ένας πρώην φιλοδημοκρατικός βουλευτής και επί σειρά ετών ακτιβιστής.
"Θέλουμε ο κόσμος να μείνει εδώ ειρηνικά και η φωνή μας να ακουστεί" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η πορεία κατά τα άλλα είχε μία καρναβαλική ατμόσφαιρα με πιο ηλικιωμένους και ευγενικούς πολίτες να δίνουν το παρών, όπως και οικογένειες με παιδιά, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχους.
"Όλο αυτό δεν γίνεται για την ανεξαρτησία - ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατη - αλλά για να διατηρήσουμε τον δικό μας τρόπο ζωής" εξήγησε ο 71χρονος Kwok Wai - chung και πρόσθεσε ότι "θέλουμε μία καλύτερη ζωή και όχι ένα πισωγύρισμα".
Αν και πολλοί στην πορεία δεν υποστήριζαν την ανεξαρτησία από την Κίνα, κανένας δεν θέλει να παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ.
"Δεν υποστηρίζω τους δύο που λένε να γίνουμε ανεξάρτητοι, αλλά υποστηρίζω το δικαίωμά τους να λένε ό,τι θέλουν" ανέφερε η 25χρονη σχεδιάστρια Lucy Lau.
"Θα πρέπει να είναι στη Βουλή, είναι μία ελεύθερη κοινωνία και οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές" συμπλήρωσε η ίδια.
Περίπου 30 άτομα έκαναν αντιδιαδήλωση, υποστηρίζοντας το Πεκίνο.
Για πολλούς η διαδήλωση ήταν ένα κρας τεστ για το κατά πόσο είναι εφικτές οι συγκεντρώσεις.
Γιατί καθώς οι διαδηλωτές περνούσαν από την κεντρική αγορά, πολλοί τουρίστες τους κοιτούσαν με απορία.
"Νομίζω ότι είναι θετικό, υπάρχει λίγη ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ" ανέφερε ο 30χρονος Pita Guo από τη Shenzen, αλλά στη συνέχεια τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα και υπέρ της αποπομπής των δύο βουλευτών.
Το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα για να στείλει ένα μήνυμα κατά της αυτονομίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "τα λόγια και οι πράξεις των δύο βουλευτών είναι μία μεγάλη απειλή για την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια".
Ο Sixtus και ο Yau μπορεί τελικά να καθαιρεθούν, κάτι που είναι πιθανό από τη στιγμή που το κομμουνιστικό κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, αν και η δημοφιλία του είναι πολύ μικρή στο Χονγκ Κονγκ και τους δημοκρατικούς κύκλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης