Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

Πορτογαλία: Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017
«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας 
Οι βουλευτές της πορτογαλικής αριστεράς ενέκριναν σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, σε πρώτη ανάγνωση, το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 2% του ΑΕΠ, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων.
«Ο προϋπολογισμός αυτός τηρεί τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Πορτογάλους, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο πρωθυπουργός Antonio Costa, διαβεβαιώνοντας πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Pedro Passos Coelho υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν θαύματα. Για να μειωθεί το έλλειμμα θα έπρεπε να αυξηθούν οι φόροι και να περιοριστούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν το προσχέδιο.
Ο προϋπολογισμός είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και των συμμάχων της, των βουλευτών του Μπλοκ της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η τελική εκδοχή του θα υποβληθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο στις 29 Νοεμβρίου.
Προκειμένου να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,6% το 2017.
Μολονότι ο προϋπολογισμός βάζει περιορίζει τις δαπάνες των υπουργείων και τις δημόσιες επενδύσεις, προβλέπει επίσης ότι σταδιακά θα καταργηθεί ένας πρόσθετος φόρος επί των μισθών, θα σταματήσουν οι περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και θα αναπροσαρμοσθούν οι χαμηλότερες συντάξεις.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης