Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Νέα κεφάλαια θα χρειαστεί η ιταλική Banca Carige μετά τις απαιτήσεις της ΕΚΤ

Moody's: Νέα κεφάλαια θα χρειαστεί η ιταλική Banca Carige μετά τις απαιτήσεις της ΕΚΤ
Τον Ιούνιο του 2016 η ιταλική τράπεζα διέθετε δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων 12,30%, δηλαδή 105 μονάδες βάσης πάνω από τον ελάχιστο δείκτη 11,25% που απαιτεί η ΕΚΤ από την Banca Carige
Επιπλέον εποπτικά κεφάλαια ενδέχεται να χρειαστεί η ιταλική τράπεζα Banca Carige μετά την έγγραφη απαίτηση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου 2016 να της παρουσιάσει άμεσα σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και να αποτιμήσει την επίπτωση αυτού στην κεφαλαιακή της βάση.
Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με τον οποίο η επιτάχυνση απομείωσης του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων την οποία απαιτεί η ΕΚΤ από την Banca Carige βάσει συγκεκριμένου τριετούς χρονοδιαγράμματος, θα απαιτήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιδιαίτερα δύσκολη υφιστάμενη χρηματο-οικονομική συγκυρία ή την επιβολή απωλειών στους δευτερεύοντες (subordinated) πιστωτές της.
Παρά ταύτα, αν η Carige καταφέρει να πραγματοποιήσει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χωρίς σημαντική επίπτωση στα εποπτικά της κεφάλαια, τότε αυτό θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης (credit positive).
Τον Ιούνιο του 2016 η ιταλική τράπεζα διέθετε δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων 12,30%, δηλαδή 105 μονάδες βάσης πάνω από τον ελάχιστο δείκτη 11,25% που απαιτεί η ΕΚΤ από την Banca Carige, η οποία είναι η δεύτερη μεγάλη ιταλική τράπεζα - μετά την Monte dei Paschi di Siena - από την οποία η κεντρική τράπεζα του ευρώ ζήτησε να επιταχύνει το ρυθμό απομείωσης του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων της.
Η Banca Carige αναδείχθηκε ως ένα από τα πλέον αδύναμα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης στα χρηματο-οικονομικά «τεστ αντοχής» του 2014, γεγονός που την οδήγησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2015.
Η ΕΚΤ ζήτησε από την Banca Carige να περιορίσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της σε καθυστέρηση σε μέγιστη αξία 4,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 και σε έως 3,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, με ελάχιστη κεφαλαιακή κάλυψή τους 43% και 42%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης