Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας για την αποδυνάμωση της κορώνας

Στο στόχαστρο η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας για την αποδυνάμωση της κορώνας
Στις 27 Οκτώβρη 2016, οπότε ήταν και η τελευταία συνεδρίαση, το σουηδικό νόμισμα έφτασε σε χαμηλό 7 ετών
Την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) «δείχνουν» οι αναλυτές για την συνεχόμενη αποδυνάμωση της εγχώριας κορώνας…
Όπως δηλώνουν στο CNBC οι Henrik Unell και Ian Johnson, οικονομολόγοι στην Nordea Bank και την Roubini Global Economics αντίστοιχα, η «χαλαρή» (dovish) νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Riksbank βλάπτει συνεχώς την κορώνα ενώ ταυτόχρονα χτίζει ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον.
Η Τράπεζα επιμένει να κρατά πεισματικά χαμηλά το βασικό της επιτόκιο, στο -0,5%, με αποτέλεσμα το αμερικανικό δολάριο να έχει ξεπεράσει τις 9 κορώνες!
Ενδεικτικά, στις 27 Οκτώβρη 2016, οπότε ήταν και η τελευταία συνεδρίαση, το σουηδικό νόμισμα έφτασε σε χαμηλό 7 ετών, με την ισοτιμία δολάρια/κορώνα να βρίσκεται στο 9,08.
Μάλιστα, ο αναλυτής της Nordea έκανε λόγο και για τη δημιουργία ενός οικονομικού τοπίου «ζόμπι» μεταξύ Νορβηγίας και Σουηδίας, λόγω της πολύ έντονης εμπορικής συνεργασίας των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Να σημειωθεί πως οι προβλέψεις μιλούν για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2016.
Περί του θέματος, η Nordea έχει προβλέψει πως μία περαιτέρω περικοπή του βασικού επιτοκίου από τη Riksbank κατά 0,1%, θα αποφέρει μείωση έως και 0,6% στο ΑΕΠ της Σουηδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης