Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χάος στα επιδόματα, διασώζεται η θέρμανση - Συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ ενόψει EWG (4/11) και Eurogroup (7/11)

Χάος στα επιδόματα, διασώζεται η θέρμανση - Συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ ενόψει EWG (4/11) και Eurogroup (7/11)
Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πιστοποιήσει την εικόνα προόδου που παρουσιάζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών
(upd) Σώζεται το επίδομα θέρμανσης από τη λίστα των επιδομάτων που είναι υποψήφια προς περικοπή, όπως τονίζει στο bankingnews.gr αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Βέβαια το θέμα των επιδομάτων απασχολεί αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατροούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη συζητείται όλη η γκάμα των προαπαιτουμένων του υπουργείου Εργασίας, δεδομένου ότι εκκρεμούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα υλοποιείται η μνημονιακή δέσμευση για περικοπές 1% του ΑΕΠ, ή 1,8 δισ. ευρώ που ψήφισε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι (ασφαλιστικό).
Δεκαπέντε επιδόματα με «κόστος» μόλις 247,4 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό έχουν μπει στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης και των δανειστών.
Σύμφωνα με την «λίστα» που παρουσιάζει σήμερα το bankingnews, πρόκειται για προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ των οποίων είναι επιδόματα γάμου, τέκνων, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, θέρμανσης και διακοπών σε ανέργους, τα οποία έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη συνέχεια το σχέδιο της αναδιάρθρωσης.
Μετά την «κοστολόγηση» στην οποία προέβησαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έπεται η διαδικασία της αξιολόγησης. Κάποια από αυτά πρόκειται να ενσωματωθούν στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης - για το οποίο η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα 760 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει - και κάποια άλλα θα καταργηθούν.
Προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε «παγίδα» που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για καθυστέρηση της β΄ αξιολόγησης από την πλευρά των δανειστών, η κυβέρνηση έχει αποδoθεί σε ένα αγώνα δρόμου μέχρι να επιστρέψουν οι θεσμοί στα μέσα Νοεμβρίου.
Άλλωστε, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πιστοποιήσει την εικόνα προόδου που παρουσιάζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αναλυτικά ο επικεφαλής του EuroworkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ, για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι «εξ αποστάσεως» διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με του θεσμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που έχουν ξεκινήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης. Οι δύο άνδρες είδαν χθες τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα για τα 400 εκατ. ευρώ της εξοικονόμησης πόρων που προβλέπει για φέτος το μνημόνιο από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τα «ραντεβού» θα συνεχιστούν και με άλλους υπουργούς, όπως με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με τον οποίο θα αποφασισθεί ποια επιδόματα θα περικοπούν και ποια θα αντικατασταθούν.

Αναλυτικότερα στη «λίστα» με τα επιδόματα που τελούν υπό αξιολόγηση είναι:


1. Θέρμανσης.

2. Παροχές διακοπών σε ανέργους.

3. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ.

4. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ.

5. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ

6. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου.

7.Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.

11.Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια.

12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας.

13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

14.Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

15. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων («OAED Funding for Union Organizations»).

Μ. Χριστοδούλου

Πρώτη ενημέρωση: 00:14, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης