Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές ενώ αντιμετωπίζουν ίδιους κινδύνους

El - Erian: Οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές ενώ αντιμετωπίζουν ίδιους κινδύνους
Οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας 
Αν και έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιους κινδύνου εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές.
Ο λόγος για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ, οι συνεδριάσεις των οποίων αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με άρθρο του Mohamed El Erian (επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz) στο Bloomberg, «αυτά τα τρία συστημικά σημαντικά ιδρύματα έχουν την τάση να εφαρμόσουν νέα μέτρα πολιτικής, αν και διαφορετικά μεταξύ τους.
Ωστόσο, και οι τρεις μπορούν να καταλήξουν να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική αμετάβλητη».
Μετά την ανακοίνωση της τριμηνιαίας έκθεσης για τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να επαναλάβει την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit στην ανάπτυξη, στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Ωστόσο, η BoE αναμένεται να είναι διατεθειμένη να θέσει σε εφαρμογή κάποια πρόσθετη πολιτική για την ευημερία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων και, ενδεχομένως, την εξέταση νέων λειτουργιών του ισολογισμού.
Μαζί με τις αυξανόμενες -και άκρως ατυχείς- πολιτικές επιθέσεις στην κεντρική τράπεζα και τον κυβερνήτη της, ιδιαίτερα από τα μέλη του στρατοπέδου υπέρ του Brexit, ο αυξανόμενος κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι πιθανό να κάνει την τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, ο El-Erian επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει παρόμοια πρόκληση.
Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της να προχωρήσει στην αντισυμβατική της πολιτική, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να προσπαθήσει να στηρίζει την ανάπτυξη και την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών.
Αλλά οι προσπάθειες της να το πετύχει ήταν αναποτελεσματικές, αν όχι αντιπαραγωγικές.
Παράλληλα, η Fed αντιμετωπίζει τη λιγότερο δύσκολη πρόκληση όσον αφορά στην πολιτική της, όταν πρόκειται για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει τις επιδράσεις των εξαιρετικά ασυνήθιστων πολιτικών, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της FOMC θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η FOMC είναι πιθανό να αποφασίσει να διατηρήσει την πολιτική αμετάβλητη και να την αλλάξει μετά τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης