Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Κίνδυνος μόνιμης βλάβης σε ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις και εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Praet (ΕΚΤ): Κίνδυνος μόνιμης βλάβης σε ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις και εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη
Η ΕΚΤ παραμένει ταγμένη στη διατήρηση της «ιδιαίτερα μεγάλης» ποσοτικής χαλάρωσης που απαιτείται για την ανάκαμψη του πληθωρισμού προς τον μακροπρόθεσμο καταστατικό στόχο 2%
Η αδύναμη δυνητική ανάπτυξη στην ευρωζώνη απειλεί την απασχόληση, τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, όπως επεσήμανε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, ο οποίος ζήτησε από τις χώρες του ευρώ να αντιμετωπίσουν τις χρονίζουσες δομικές ανεπάρκειές τους για να τονώσουν τις οικονομίες τους.
«Η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη επισκιάζει την μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της ευρωζώνης, δημιουργώντας έναν αρνητικό αυτο-τροφοδοτούμενο βρόχο» ή ακόμα και σπείρα, τόνισε ο Praet σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο των Βρυξελλών.
Για τον ίδιο, «επειδή η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη συγκρατεί τις προσδοκίες μελλοντικού εισοδήματος, τελικά κάμπτει την κατανάλωση και τις επενδύσεις σήμερα, κάτι που υποσκάπτει περαιτέρω το ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης αύριο».
Ο Praet προειδοποίησε, ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής δυναμικότητας στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένων [μόνιμων απωλειών] θέσεων εργασίας».
Ο ίδιος επανέλαβε τις επίσημες θέσεις της ΕΚΤ για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής της πολιτικής, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης παραμένει ταγμένη στη διατήρηση της «ιδιαίτερα μεγάλης» ποσοτικής χαλάρωσης που απαιτείται για την ανάκαμψη του πληθωρισμού προς τον μακροπρόθεσμο καταστατικό στόχο 2% (= σταθερότητα τιμών) που υπηρετεί η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης