Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Οι ακραίες στρεβλώσεις της αγοράς μπορούν να προκαλέσουν κατάρρευση

Societe Generale: Οι ακραίες στρεβλώσεις της αγοράς μπορούν να προκαλέσουν κατάρρευση
Η Societe Generale αναφέρει σε ανάλυση της ότι η Ιαπωνία είναι σε πλεονεκτηκότερη θέση σε σχέση με τις ΗΠΑ
Τις καταστροφικές στρεβλώσεις που προκαλούνται στην αγορά λόγω των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών επισημαίνει o διάσημος για τις bear απόψεις του Albert Edwards, αναλυτής της Societe General.
Συγκρίνοντας τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ο ίδιος αναφέρει ότι η πρώτη επέτρεψε στις επιχειρήσεις να δανείζονται εύκολα κι ενώ το χρέος τους αυξήθηκε, αντί να αναπτυχθούν κάνοντας επενδύσεις κεφαλαίων, απλά επαναγόρασαν τις δικές τους μετοχές.
Στον αντίποδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας απλά αγόρασε ιαπωνικές μετοχές, αντί να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αυξήσουν το χρέος τους.
Έτσι, οι αμερικανικές εταιρίες έχουν μεγαλύτερο φορτίο χρέους σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού τους, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν στην πραγματικότητα δει μείωση της μόχλευσης σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού.
Στο πλαίσιο, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σε περίπτωση ύφεσης, οι απώλειες θα βαρύνουν κυρίως την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Αμερικής, η πτώση των τιμών των μετοχών θα επηρεάσει τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται αναπόφευκτη η μείωση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων.

Screen Shot 2016 10 26 at 8.27.49 AM

Σύμφωνα με το Business Insider, στην ουσία ο Edwards δήλωσε ότι η Ιαπωνία τα έχει πολύ καλύτερα όσον αφορά στη χρήση του QE για την καταπολέμηση της οικονομικής της στασιμότητας.
Με τη σειρά του, ο πληθωρισμός των εισαγωγών αυξήθηκε και θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κύκλο αύξησης των μισθών.
Δυστυχώς, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε το γιεν να αυξηθεί φέτος, καταστρέφοντας τον κύκλο και «καίγοντας την ευκαιρία τους για αναζωογόνηση της οικονομίας».
Ωστόσο, η Ιαπωνία έχει ακόμα μία ευκαιρία, δεδομένου ότι δεν έχει επιτρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές να κινούνται εκτός ελέγχου, όπως οι ΗΠΑ.
Εξάλλου, ο Edwards αναφέρθηκε και σε μια ανάλυση του Leo Lewis των Financial Times, σύμφωνα με τον οποίο το 55% των ιαπωνικών εταιρειών έχουν στη διάθεση του περισσότερα μετρητά απ' ό,τι χρέος, σε αντίθεση με τις εταιρείες του S&P 500.
Έτσι, φαίνεται η Ιαπωνία βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση σε περίπτωση μιας οικονομικής ύφεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν πιο απότομη πτώση σε σχέση με την Ιαπωνία.

Screen Shot 2016 10 26 at 8.27.58 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης