Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κραυγή αγωνίας από τους χρηματιστές – Οι χαμηλοί τζίροι του ΧΑ οδηγούν τις ΑΧΕ σε «λουκέτο»

Κραυγή αγωνίας από τους χρηματιστές – Οι χαμηλοί τζίροι του ΧΑ οδηγούν τις ΑΧΕ σε «λουκέτο»
Την τελευταία φορά που ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου όπου η αγορά πραγματοποίησε τζίρο 139 εκατ. ευρώ
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη των χρηματιστηριακών εταιρειών βρίσκονται αντιμέτωπα με μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Μάλιστα όσοι γνωρίζουν, θα έλεγαν πως πλέον έχουν συνηθίσει την μιζέρια και τη μόνιμη διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα του εισοδήματός τους.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον περικοπές.
Πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας και δεν έχουν περιθώρια να μειώσουν για παράδειγμα τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς αν ενισχυθεί αργότερα ο τζίρος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, σημειώνει με νόημα στέλεχος ιδιωτικής χρηματιστηριακής.
Ήδη έχουν γίνει μεγάλες περικοπές τα προηγούμενα έτη σε ενοίκια, προσωπικό, ηλεκτρονικά συστήματα και λοιπά λειτουργικά έξοδα, αλλά η δραματική πτώση του τζίρου τους τελευταίους μήνες έχει φέρει πάλι σε δύσκολη θέση πολλές χρηματιστηριακές.
Επόμενο βήμα σημειώνουν θα είναι το «λουκέτο», αφού αν δεν χτυπάνε τηλέφωνα και δεν υπάρχουν εντολές, δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοικτή μία χρηματιστηριακή εταιρεία.
Υπενθυμίζεται πως την τελευταία φορά που ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου όπου η αγορά πραγματοποίησε τζίρο 139 εκατ. ευρώ.
Από τότε δεν υπήρξε συνεδρίαση με τζίρο μεγαλύτερο ακόμα και των 50 εκατ. ευρώ.
Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό πως δεν μπορεί αυτός ο τζίρος να καλύψει όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των περισσοτέρων εταιρειών δεν ήταν καλά, και αποτελούν συνέχεια ενός πολύ κακού 2015, το οποίο είχε την επιβολή των capital controls, ένα μήνα χωρίς συναλλαγές και απαγόρευση χρησιμοποίησης τραπεζικών καταθέσεων από Έλληνες επενδυτές.
Η αγορά τον Σεπτέμβριο είχε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 37,5 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο ήταν στα 38,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον περσινό Σεπτέμβριο ήταν στα 30 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο έναντι των προηγούμενων δύο.
Συνολικά το 2016 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών είναι στα 63 εκατ. ευρώ και καθημερινά συμμετέχουν στις συνεδριάσεις από 458 έως 1.008 επενδυτές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά λίγοι προκειμένου να κρατήσουν μία αγορά 36 εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών και 16 μελών του ΧΑ που είναι εξ αποστάσεως μέλη.
Μάλιστα, βάση των τελευταίων στοιχείων για τον τζίρο των μελών που δημοσιεύει κάθε μήνα το ΧΑ (χωρίς πακέτα), φαίνεται πως από τις 52 χρηματιστηριακές, 16 είχαν μερίδιο αγοράς κάτω από 0,10%.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως με τζίρους όπως ο χθεσινός των 19 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να τις συντηρήσει.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης