Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκθεση EWG: Γιατί οι Θεσμοί δεν μας έδωσαν την υπο-δόση των 1,7 δισ. στο Eurogroup

Έκθεση EWG: Γιατί οι Θεσμοί δεν μας έδωσαν την υπο-δόση των 1,7 δισ. στο Eurogroup
Η έκθεση αποκαλύπτει τα «κρυφά» φέσια του ελληνικού κράτους που ήταν ακόμα υπό διερεύνηση
Στα 8 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2016 οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, γεγονός το οποίο στάθηκε αφορμή στο τελευταίο Eurogroup οι Θεσμοί να μην εγκρίνουν τη δόση των 1,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη αυτών των οφειλών.
Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση του EuroWorking Group στην οποία περιγράφονται «κρυφά» φέσια του ελληνικού κράτους που ήταν ακόμα υπό διερεύνηση.
Επί της ουσίας πρόκειται για χρέη που δεν είχαν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμα αλλά επρόκειτο να γίνουν μετά το Eurogroup του Μαΐου 2016 που η Ελλάδα πήρε την πρώτη δόση (1,8 δισ.) για να μπορέσει να τα ρίξει στην πραγματική οικονομία.
Το ποσό των χρεών που οι δανειστές χαρακτήρισαν ως «ληξιπρόθεσμο» ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ, το οποίο μαζί με τις προηγούμενες οφειλές των 5 δισ. φτάνει τα 8 δισ.
Πρέπει να σημειωθεί το για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει τα 1,7 δισ. αυτής της δόσης, έπρεπε να έχει αποπληρώσει το 80% των 1,8 δισ. που ε΄χιθε πάρει τον Μάιο.
Η έκθεση αναφέρει επίσης πως τώρα που υπάρχει σαφής εικόνα για την τα μεικτά και ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία πρόοδος σε ό,τι αφορά τη μείωση τους.
Όπως φαίνεται και παρακάτω, υπάρχει μία συρρίκνωση των καθαρών οφειλών κατά 1,5 δισ. (84% της πρώτης υπο-δόσης) το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2016, οπότε ξεπεράστηκε ο στόχος του 80% που είχε τεθεί στην Αθήνα και ως εκ τούτου η δεύτερη υπο-δόση μπορεί να εκταμιευτεί.
Ωστόσο, σημειώνεται πως παρά την ρευστότητα που παρέχεται μέσω του προγράμματος, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ιδού ο πίνακας με τα σχετικά στοιχεία:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης