Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Hourican (Τρ. Κύπρου): Εξετάζεται η έκδοση ομολόγου - Ackermann: Αβέβαιο το timing της εισαγωγής στο Λονδίνο

Hourican (Τρ. Κύπρου): Εξετάζεται η έκδοση ομολόγου - Ackermann: Αβέβαιο το timing της εισαγωγής στο Λονδίνο
Για τα μη εξυπηρετούμενα και προβληματικά δάνεια,o CEO της Τρ. Κύπρου σημείωσε ότι συνεχίζουν να αποτελούν πλήγμα στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και στίγμα στην εικόνα της χώρας
Το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου John Hourican.
Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ανέφερε ότι αυτή είναι μία θετική και στοχευμένη ενέργεια στην πορεία ανάκαμψης της τράπεζας, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον Hourican, η τράπεζα διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίου κοινών μετοχών για να στηρίξει τη στρατηγική της και ως εκ τούτου δεν αναμένει να προκύψει ανάγκη άντλησης επιπρόσθετων ιδίων κεφαλαίων, ωστόσο εξετάζονται τρόποι για να βελτιωθεί η απόδοση κεφαλαίων καθώς και η χρηματοδότηση του ισολογισμού.
Ο CEO της τράπεζας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που πέτυχε η τράπεζα από το 2013 με τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη (CET1) να φθάνει το 14,4% στο τέλος Ιουνίου 2016 από 10,4% τέλη του 2013 και συγκρίνεται επάξια με ευρωπαϊκές τράπεζες. «Η ένταση του κινδύνου στην κεφαλαιακή μας βάση, η οποία επιμετρείται συγκρίνοντας τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία με το μέγεθος του ισολογισμού, θεωρείται ψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αποτελεί επιπλέον ένδειξη του συνετού ύψους κεφαλαίων έναντι του ύψους των κινδύνων που εμπεριέχονται στον ισολογισμό της τράπεζας», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Ανέφερε ότι ο ισολογισμός της τράπεζας είναι κατά €8 δισ. μικρότερος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι η στρατηγική της τράπεζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1000 ημερών ήταν «συρρίκνωση για ενδυνάμωση» μέσω της στοχευμένης πώλησης μη κύριων δραστηριοτήτων και της έκθεσης στο εξωτερικό.
«Έχουμε πλέον αντιστρέψει σημαντικά τη στρατηγική που εφαρμόσαμε στο παρελθόν και έχουμε πωλήσει δραστηριότητες και την έκθεσή μας στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Έχουμε επαναπατρίσει κεφάλαια και ρευστότητα, και έχουμε επανεστιάσει την προσοχή της διεύθυνσης στην Κύπρο.
Μέσω των πωλήσεων αυτών επιτύχαμε μείωση του προσωπικού του συγκροτήματος κατά περίπου 4.000 κατά την περίοδο αυτή και, παρόλο που υπάρχει εναπομείνουσα έκθεση στο εξωτερικό, η οποία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, καμία έκθεση μεμονωμένα δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το συγκρότημα», σημείωσε.
«Πλέον εστιάζουμε στην ενίσχυση της δυνατότητάς μας για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και στην υποστήριξη επαγγελματιών μέσω της θυγατρικής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η στρατηγική μας είναι απλή και επικεντρώνεται ξεχωριστά στην Κύπρο και στις κατά πολύ μικρότερες κεφαλαιακά αυτόνομες δραστηριότητές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Για τα μη εξυπηρετούμενα και προβληματικά δάνεια, σημείωσε ότι συνεχίζουν να αποτελούν πλήγμα στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και στίγμα στην εικόνα της χώρας.

Ackermann: Αβέβαιη η χρονική στιγμή της εισαγωγής στο Λονδίνο
Οι εργασίες για την ένταξη της μετοχής της Τρ. Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου συνεχίζονται, αλλά η χρονική στιγμή της εισαγωγής της μετοχής παραμένει αβέβαιη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τρ. Κύπρου Josef Ackermann.
Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ανέφερε ότι η εισαγωγή της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υπόκειται σε σχετικές εγκρίσεις και τις συνθήκες της αγοράς. «Θα προβούμε σε ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνο», ανέφερε.
Επεσήμανε ότι για το θέμα της ένταξης της μετοχής στο Λονδίνο, έγινε σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια του έτους με κατάλληλες προετοιμασίες και εργαζόμενοι πάνω στις διάφορες ρυθμιστικές και τεχνικές πτυχές του έργου.
Τον Αύγουστο η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο μετά από διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρα, ενσωμάτωσης μίας νέας εταιρείας χαρτοφυλακίου στην Ιρλανδία για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας στο παρόν στάδιο είναι επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ κινδύνου, την προδιάθεση ανάληψης κινδύνου, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται καθώς και τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις.
Για την κυπριακή οικονομία, ανέφερε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην επέλθουν ανατροπές στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να ανακτήσει τη δυναμική του.
Ανέφερε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου θα πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό που φαίνεται να επανέρχεται δυστυχώς και αντί αυτού να εργάζονται για τη συσπείρωση της απαραίτητης ευρείας πολιτικής συναίνεσης που απαιτείται για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης