Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διάσωση πρώτης κατοικίας - Πως να αποφύγετε χρέη σε τράπεζες, δημόσιο, ταμεία

Διάσωση πρώτης κατοικίας - Πως να αποφύγετε χρέη σε τράπεζες, δημόσιο, ταμεία
Ο κάθε οφειλέτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο και να λάβει σωστή ενημέρωση
Ως είναι γνωστό οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν «απελευθερωθεί» και το μοναδικό μέσο για έναν πολίτη ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσει τα δάνειά του είναι ο Νόμος 3869/2010 ή νόμος Κατσέλη.
Ο Νόμος αυτός λοιπόν, ο οποίος ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε πρώτη φορά το έτος 2010 «βοήθησε» στην κυριολεξία πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τι συνέπειες έχει άμεσα σε όσους επωφελήθηκαν από την προστασία του Νόμου;

Σημαίνει ότι, όσοι υπήχθησαν σε αυτόν, έχοντας οικονομική αδυναμία πληρωμών, σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους στις Τράπεζες όπως είχαν διαμορφωθεί πριν την υπαγωγή τους στον Νόμο αυτό, κατάφεραν να «διαγράψουν» μεγάλο μέρος των δανείων τους και εν τέλει να ξαναβρούν τον ύπνο τους, αφού ηρέμησαν από τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα των τραπεζών.
Το ίδιο συνέβη και με όσους είχαν λάβει εξώδικες καταγγελίες των δανείων τους και πιθανόν διαταγές πληρωμής.
Έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του Νόμου αυτού, εκ του αποτελέσματος πλέον, ο καθένας μπορεί να παραδεχθεί τα ευνοϊκά αποτελέσματα που είχε η υπαγωγή στον Νόμο αυτό, καθώς σωρεία δικαστικών αποφάσεων δικαίωσε περίτρανα, χιλιάδες οφειλέτες με διάφορες αιτιολογίες.
Μια εκ των τελευταίων από αυτές, αφορά στη συνυπαιτιότητα της Τράπεζας, καθώς γνώριζε τη χαμηλή εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη όταν χορήγησε το δάνειο και παρά το γεγονός αυτό, το χορήγησε.

Ποιες ομάδες πολιτών μπορούν πλέον να υπαχθούν στον Νόμο 3869/2010;
Από τον Ιανουάριο 2016 έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές ως προς τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον ανωτέρω Νόμο, οι οποίες σχετίζονται με τα εισοδήματα του οφειλέτη, την περιουσιακή του κατάσταση και τις δαπάνες διαβίωσης.
Ο Νόμος Κατσέλη δεν καταργήθηκε.
Ο Νόμος αυτός τροποποιήθηκε και συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας από οποιοδήποτε πλειστηριασμό ή κατάσχεση.
Η διαφορά πλέον είναι ότι ένας οφειλέτης, μη έμπορος μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του πλέον και απέναντι στο Δημόσιο (Εφορία) και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μαζί με τα δάνεια του στα Τραπεζικά Ιδρύματα.
Αποτελεί μια καινοτομία που ισχύει το τελευταίο χρονικό διάστημα και για το οποίο λίγος κόσμος έχει ενημερωθεί.
Ο κάθε οφειλέτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο και να λάβει σωστή ενημέρωση. Το ίδιο οφείλει να πράξει και ο εγγυητής, διότι όσο και να μη θέλει να το πιστέψει, έχει καταστεί και αυτός οφειλέτης!
Λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς, λέμε όχι στην αδυσώπητη οικονομική λαίλαπα για την οποία δε φέρουμε ευθύνη!
Ο μόνος άμεσος τρόπος να ανασταλεί οποιοδήποτε μέτρο εκτέλεσης (όπως ένας πλειστηριασμός) είναι η υπαγωγή στον Νόμο 3869/2010.
Ληξιπρόθεσμα χρέη σε Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς μπορούν να ρυθμιστούν παράλληλα με χαμηλές δόσεις, πιθανό κούρεμα των οφειλόμενων ποσών και προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο Νόμος αυτός θα έχει ισχύ μέχρι το 2018, οπότε τυχεροί όσοι ευνοηθούν ως τότε. Καλή επιτυχία!

Ευσταθία Ι. Μαχαίρα
Δικηγόρος
Τηλ. 6974002057

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης