Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελικά να χαρούμε ή όχι με τις επιδόσεις στον τουρισμό; - Εξαρτάται αν κοιτάς τα στοιχεία του ΣΕΤΕ ή της ΤτΕ

Τελικά να χαρούμε ή όχι με τις επιδόσεις στον τουρισμό; - Εξαρτάται αν κοιτάς τα στοιχεία του ΣΕΤΕ ή της ΤτΕ
Από σκοπιάς αριθμού τουριστών είναι σαφές ότι υπάρχει μία ραγδαία άνοδος
Μία διαρκής εναλλαγή συναισθημάτων έχει καταντήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας για το 2016…
Ο bull της υπόθεσης είναι ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας, ενώ στο απέναντι στρατόπεδο είναι η Tράπεζα της Ελλάδος, η οποία φροντίζει κάθε φορά να μας προσγειώνει από τους «πανηγυρισμούς».
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή έκθεση (link) της ΤτΕ που διαπιστώνει πτώση στο ταξιδιωτικό πλεόνασμα για τον μήνα Αύγουστο, 10 μέρες αφότου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο «1ο Τhessaloniki Summit» (link), έκανε λόγο για 27,5 εκατομμύρια αφίξεις το τρέχον έτος.
Ποιος έχει δίκιο όμως τελικά;
Μάλλον… και οι δύο!
Από σκοπιάς αριθμού τουριστών είναι σαφές ότι υπάρχει μία ραγδαία άνοδος, όχι τόσο λόγω των πετυχημένων πολιτικών του υπουργείου, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας αποτελεί έναν πανέμορφο άλλα και ταυτόχρονα φθηνό προορισμό για τους Ευρωπαίους και τους πολίτες των λοιπών ανεπτυγμένων χωρών.
Ωστόσο, πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία λόγω του πραξικοπήματος είδε τον αριθμό των τουριστών της να μειώνεται στα δύο τρίτα (για το 2016, από 36 στα 26 εκατομμύρια).
Μεγάλο μέρος αυτών ήρθαν στην Ελλάδα.
Από πλευράς εσόδων ωστόσο, το ποσοστό αύξησης είναι βραδύτερο από ότι στις αφίξεις τουριστών, κάτι για το οποίο δεν έχει μερίδιο ευθύνης η ελληνική Πολιτεία.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο υπάρχει κρίση, έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό, και σε άλλες χώρες του κόσμου, οπότε είναι λογικό το budget των ανθρώπων που μας επισκέπτονται να μειώνεται με αριθμητική πρόοδο.
Επίσης, εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταπολεμηστεί η πάγια ελληνική τακτική της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα λεφτά που μπαίνουν στα ελληνικά ταμεία να παραμένουν πεισματικά χαμηλά σε σχέση με τον μεγάλο όγκο τουριστών.
Ωστόσο, συνοψίζοντας, το πρόσημο είναι θετικό.
Τα 15 περίπου δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν φέτος συνολικά στην ελληνική οικονομία από τον τουρισμό, είναι κάτι παραπάνω από μία απλή «ένεση ρευστότητας».
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υποδομές και να προωθήσουμε την καλή πλευρά της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και να βελτιώσουμε την όλη λειτουργία του τουριστικού κλάδου (συμπεριλαμβανομένου και του περιορισμού της φοροδιαφυγής), χωρίς να επαναπαυόμαστε στον «σίγουρο τζίρο» του τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης