Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άνοιξαν» στις αρχές της Βραζιλίας οι ελβετικοί λογαριασμοί πολιτικών και στελεχών της Petrobras

«Άνοιξαν» στις αρχές της Βραζιλίας οι ελβετικοί λογαριασμοί πολιτικών και στελεχών της Petrobras
Στο πλαίσιο των ερευνών τους για τα σκάνδαλα της Petrobras, οι ελβετικές αρχές έχουν ζητήσει από περισσότερες των 40 ελβετικών τραπεζών έγγραφα που σχετίζονται με τουλάχιστον 1.000 λογαριασμούς καταθέσεων
Πρόσβαση στους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων της Βραζιλίας και υψηλόβαθμων στελεχών της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras της χώρας, αποφάσισε να προσφέρει από σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στις βραζιλιάνικες δικαστικές αρχές το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας.
Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε σήμερα έφεση της τελευταίας στιγμής από ορισμένους εκ των θιγόμενων κατόχων των λογαριασμών, ενάντια σε απόφαση ελβετικού δικαστηρίου που επέτρεπε τη χορήγηση εγγράφων τραπεζικών λογαριασμών προς τις δικαστικές αρχές της Βραζιλίας.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνδράμει στη διαλεύκανση των πραγματικών γεγονότων που περιβάλλουν τις κατηγορίες διαφθοράς στην τεράστια κρατική εταιρεία ενέργειας της Βραζιλίας.
Δικαστική έρευνα από τις αρχές της Βραζιλίας στην Petrobras έχει αποκαλύψει τη συστηματική τέλεση πράξεων διαφθοράς, χρηματισμού και δωροδοκιών προς μεγάλο αριθμό άλλων εταιρειών, αλλά και μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης της χώρας.
Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας επέτρεψαν την πρόσβαση στους επίμαχους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ζητά η Βραζιλία, στο πλαίσιο ελβετικής έρευνας για τη σχέση της Petrobras με την Oderbrecht, που είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της λατινικής Αμερικής.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ελβετού γενικού εισαγγελέα, από το 2014 έχει λάβει καταγγελίες για περίπου 340 ύποπτες τραπεζικές σχέσεις στην Ελβετία που σχετίζονται με το «αμαρτωλό δίδυμο», έχει ανοίξει 60 σχετικές έρευνες και έχει «παγώσει» καταθέσεις συνολικής αξίας 800 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους για τα σκάνδαλα της Petrobras, οι ελβετικές αρχές έχουν ζητήσει από περισσότερες των 40 ελβετικών τραπεζών έγγραφα που σχετίζονται με τουλάχιστον 1.000 λογαριασμούς καταθέσεων.
Οι κάτοχοι των λογαριασμών αυτών είναι «υψηλόβαθμα στελέχη της Petrobras και των προμηθευτών της, χρηματο-οικονομικοί μεσάζοντες, Βραζιλιάνοι πολιτικοί και άμεσα ή έμμεσα βραζιλιάνικες ή άλλες ξένες επιχειρήσεις», όπως διευκρίνισαν οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης