Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Δημιουργία bad bank για τα NPLs με στήριξη ιδιωτών εξετάζει η Πορτογαλία

Handelsblatt: Δημιουργία bad bank για τα NPLs με στήριξη ιδιωτών εξετάζει η Πορτογαλία
Η ιδέα έχει λάβει τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχωράει με τα σχέδιά της για την απομάκρυνση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τους ισολογισμούς των τραπεζών της χώρας, που συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα μιας κακής τράπεζας (bad bank) να χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα.
Την είδηση αυτή μεταδίδει η έγκριτη, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου στην ίδια.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Joao Galamba, «χρειαζόμαστε μια δομημένη μεταρρύθμιση, ώστε να “φύγουν” τα επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Η λύση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, θα μπορούσε να είναι ένα είδος bad bank, χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε πιθανές επιλογές για ένα τέτοιο σχήμα», είπε.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι νωρίτερα μέσα στο έτος, η Ιταλία δημιούργησε ένα ταμείο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζές της, το οποίο στηρίζεται κυρίως από ιδιώτες επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρθηκε πρώτη φορά στην ιδέα μιας bad bank για τη χώρα του νωρίτερα μέσα στο έτος, ωστόσο δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και δε διευκρίνισε αν η κυβέρνηση προχωράει με αυτό το σχέδιο.
Η ιδέα, σημειώνεται, έχει λάβει τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο επικεφαλής της τραπεζικής ένωσης της Πορτογαλίας, Fernando Faria de Oliveira, έχει επίσης καλέσει στη δημιουργία ενός οχήματος για την «απομόνωση» των επισφαλών δανείων, αλλά πιστεύει πως θα πρέπει να έχουν κρατική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι σαν την ισπανική bad bank Sareb, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Oliveira, μιλώντας στη Handelsblatt.
Η Sareb υποστηρίζεται από την ισπανική κυβέρνηση.
Οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν ένα βουνό από NPLs αξίας 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 16% του συνόλου των δανείων που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης