Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάθεση Στουρνάρα (ΤτΕ) στην εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάθεση Στουρνάρα (ΤτΕ) στην εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα
Η παρέμβαση του εισαγγελέα αφορά τη διερεύνηση της δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο που αφορά σε δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ
Τα πρακτικά της κατάθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα στην εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου.
Η παρέμβαση του εισαγγελέα αφορά τη διερεύνηση της δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο που αφορά σε δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, το σημείο που προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Αθανασίου είναι ο διάλογος του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, με τον Γιάννη Στουρνάρα:
Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενοχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών, ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;
Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.
Σ. Φάμελλος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα.
Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).
Η στόχευση του εισαγγελέα αφορά περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και 10 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις, για συνολικά ποσά άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, την χρονική περίοδο 2000 έως και 2011.
Για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα, που είχε φέρει τον Φεβρουάριο του 2013 ενώπιόν τους, με την ιδιότητα των υπόπτων για την διάπραξη αδικημάτων, τόσο τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη, όσο και τον αρμόδιο από το ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Οι δύο είχαν κληθεί σε εξηγήσεις για συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης, εξασφαλίστηκε ασυλία με αναδρομική ισχύ, για πολλές δανειοδοτήσεις.
Η τροπολογία, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων, αφορά δανειοδοτήσεις προς ΜΚΟ ή άλλα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα όπως το Μέγαρο Μουσικής.
Μετά την επίμαχη τροπολογία οι δικογραφίες των οικονομικών εισαγγελέων για τα κόμματα είχα τεθεί στο αρχείο.
Η κίνηση του κ. Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής, αφορά την διατυπωθείσα από τον κ. Στουρνάρα άποψη, πως η επίμαχη τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα οποία, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης».
Μάλιστα, στην συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ.Φάμελος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα.
Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη» ( σσ αφορούσε ποινικές ευθύνες για δάνεια προς τα κόμματα).
Οι δικογραφίες που σχημάτιζαν οι οικονομικοί εισαγγελείς πριν αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις αφορούσαν δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ.
Από αυτά, τα 250 εκατομμύρια αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες Τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ. Αθανασίου θα μελετήσει την θέση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή και εφόσον προκύπτει ως βάσιμη ανάλογη νομική ερμηνεία θα δώσει εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι επίμαχες υποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης