Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην φύγει από την ΕΕ

Morgan Stanley: Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην φύγει από την ΕΕ
Πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός «μαλακού» Brexit
Παρά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα από τους οικονομολόγους της Morgan Stanley.
Όπως αναφέρεται σε σημερινό (10/10/2016), ενώ η Βρετανία και η Ευρώπη έχουν επικεντρωθεί στο εάν το Brexit θα είναι «σκληρό» ή «μαλακό», η πιθανότητα η χώρα να παραμείνει εντός της ΕΕ δεν έχει αποκλειστεί.
Ένα «σκληρό» Brexit θα σημαίνει ότι η Βρεταμία θα αποκλειστεί από την ενιαία αγορά και θα αποχωρήσει από την Ευρώπη.
Η Morgan Stanley αναγνωρίζει ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι αρκετά μικρή (περίπου 10%) αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μία επιλογή που παραμένει στο τραπέζι και θα μπορούσε να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Πιστεύουμε ότι θα απαιτηθούν τρία βήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την απόφαση του δημοψηφίσματος» αναφέρεται στο note.
Συγκεκριμένα:
1. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση να χάσει την εξουσία της πριν τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές για τον Μάιο του 2020.
2. Ένας αξιωματούχους της αντιπολίτευσης που θέλει να παραμείνει εντός της ΕΕ.
3. Μια νίκη της αντιπολίτευσης σε οποιοσδήποτε πρόωρες εκλογές.
«Για να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν από τον Μάιο 2020, η κυβέρνηση θα πρέπει να χάσει μια ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης.
Λαμβάνοντας υπόψη την ισχνή πλειοψηφία των 16 (διάγραμμα 7) και ένα συντηρητικό κοινοβουλευτικό κόμμα διασπασμένο σχετικά με την Ευρώπη (διάγραμμα 8), αυτό φαίνεται εύλογο» επισημαίνει η Morgan Stanley.

Morgan Stanley brexit charts october 10

Πάντως, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, πιο πιθανό από την παραμονή στην ΕΕ είναι το ενδεχόμενο ενός «μαλακού» Brexit, κάτι που έχουν αρχίσει πολλοί να αποκλείουν τις τελευταίες εβδομάδες.
«Εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος χώρος για ένα «μαλακό» Brexit, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει αυξημένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Δεν έχουν ακόμη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, και η έξοδος δεν είναι πιθανή πριν από πρώτο τρίμηνο του 2019, που είναι 30 μήνες μακριά» αναφέρεται στο ίδιο note.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης