Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία

Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία
Ο  πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, μίλησε στην Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ικανή για τις πραγματικές εκείνες αλλαγές που θα δώσουν στους νέους μια πειστική απάντηση στο «γιατί να μείνουν στην Ελλάδα και να χτίσουν το μέλλον τους εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, από την Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος, μιλώντας στην Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις σύγχρονες προοδευτικές πολιτικές για τη νέα γενιά και τη διαγενεακή αλληλεγγύη, ανέφερε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει, σχεδόν καθημερινά, ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία.
Και προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της φυγής μυαλών, της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου, οι οποίες έχουν αρχίσει να διακρίνονται και θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Όπως είπε, «τo σύνθημα «Πάθος για Αλλαγή» δεν συμπυκνώνει απλά την αγωνία του χώρου μας και την ουσία της προσπάθειάς μας.
Δίνει τη λύση για να υπερβεί η χώρα μας την κρίση που συνεχώς βαθαίνει.
Διότι η λύση βρίσκεται ακριβώς στην αλλαγή.
Στην αλλαγή της πορείας της χώρας μας προς μια προοδευτική κατεύθυνση.
Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού, που πρέπει να επιχειρηθούν με πάθος».
Υπογράμμισε δε, πως «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για προοδευτικές αλλαγές, αν δεν ενσωματωθεί η διαγενεακή διάσταση σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, ώστε να αρθεί η μετακύλιση των βαρών στη νέα γενιά.
Μια γενιά που πληρώνει ακριβά τις κοντόφθαλμες πολιτικές και που στην πραγματικότητα θα κουβαλήσει στην πλάτη της το βαρύ φορτίο της ανοικοδόμησης της χώρας.
Είναι λοιπόν χρέος μας, όχι μόνο ηθικό αλλά πρωτίστως πολιτικό, να προτάξουμε την διαγενεακή ατζέντα».
Διερωτήθηκε «τι είναι λοιπόν αυτό που θα δώσει ξανά ελπίδα στους νέους που έφυγαν για το εξωτερικό για ένα μέλλον με ποιότητα και για δουλειές με αξιοπρέπεια; Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να ονειρευτούνε ξανά το μέλλον τους στην χώρα μας; Όταν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική κατοχύρωση ενός κράτους δικαίου και αξιοκρατίας.
Όταν δεν έχει διαμορφώσει ένα οργανωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Όταν η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι «η Ευρώπη βάλλεται από τη νεανική ανεργία, πολύ δε περισσότερο η Ελλάδα που κατέχει και την θλιβερή πρωτιά».
Όπως είπε,  «ένας στους δύο νέους δεν μπορεί να εργαστεί.
Απουσιάζουν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα.
Ακόμη κι αυτά που ψηφίζονται προς όφελος των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών ξεψηφίζονται λίγους μόνο μήνες μετά.
Δεν υπάρχει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
 Η φορολόγηση είναι εξοντωτική και το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα μετατοπίζει τα προβλήματα στις επόμενες γενεές.
 Η παιδεία ισοπεδώνεται.
Η αξιοκρατία αναζητείται.
Και ο λαϊκισμός φέρνει την χώρα δεκαετίες πίσω».
«Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε σε μια σύγχρονη κεντροαριστερά», τόνισε και πρόσθεσε πως «η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό εκπρόσωπο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό με σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Η κοινωνία χρειάζεται ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα που θα δίνει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα».
Προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης, κατά τον ίδιο, «είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής».
Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμη ανάπτυξη για να υπάρξει εκκίνηση της οικονομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας, είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους για να καταστεί εξυπηρετήσιμο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για διαγραφή και κούρεμα του χρέους και κατέληξε σε μία απόφαση που πηγαίνει πίσω το θέμα ακόμη και από την απόφαση του Eurogroup του 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Οι αυταπάτες δυστυχώς έχουν συνέπειες για την χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Προτεραιότητά μας», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας», διότι «μόνο μέσω της μείωσης της ανεργίας θα λυθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο έμεινε δέσμιο των παθογενειών του παρελθόντος, οι οποίες σήμερα αναπαράγονται».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι «η τρύπα του ασφαλιστικού συνεχώς μεγαλώνει λόγω της αναποτελεσματικότητας της σημερινής κυβέρνησης», αλλά και πως «ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την κρίση του ασφαλιστικού με αρνητισμό και υπεκφυγή»
Συνέχισε λέγοντας ότι «πρότασή μας είναι η δίκαιη προοδευτική φορολόγηση με κλίμακες και όχι η επίπεδη φορολόγηση που είναι μία θέση νεοφιλελεύθερη», θα πρέπει «να μεταβούμε σε ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και να βάλουμε τέλος στον κρατισμό και το επιδοματικό κράτος», καθώς και ότι «επιδιώκουμε ένα κράτος με αρμονική τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι την σύγκρουσή τους, όπως από διαφορετική σκοπιά επιδιώκουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Για εμάς οι προοδευτικές πολιτικές περιλαμβάνουν πολιτικές στήριξης για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «χρειάζονται έργα και όχι λόγια.
Απαιτείται ωστόσο και ανανέωση. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει αγκυλώσεις και ιδεολογικές εμμονές που έρχονται από το παρελθόν».
Υπογράμμισε ότι ο ίδιος επιδιώκει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μία παιδεία σύγχρονη με εξωστρέφεια, προσθέτοντας «δεν με εκφράζει μία εθνοκεντρική αντίληψη της μιζέριας και της ήσσονος προσπάθειας, στόχος μου είναι οι ίσες ευκαιρίες σε μία λογική που δεν αρνείται αλλά επιδιώκει την αριστεία, που δεν θέλει τον εξισωτισμό προς τα κάτω».
«Επιτέλους μας αξίζει μία καλύτερη Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κάψει τόσο την αριστερά όσο και την νέα γενιά.
Γιατί στην χώρα μας με την οικογενειοκρατία και την αναξιοκρατία η νέα γενιά δεν έχει ίσες ευκαιρίες και επιδίωξη μας πρέπει να είναι να το ανατρέψουμε αυτό και όχι να το αναπαράγουμε.
Οι νέοι και οι νέες της χώρας πρέπει να συμβάλουμε δυναμικά, με τη συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση της πορείας της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Τώρα είναι η ώρα για την διαμόρφωση ενός «New Deal» μεταξύ των γενεών. Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για την κοινωνία, την οικονομία και την χώρα», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης