Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην σκιά των αντιφατικών προβλέψεων του ΔΝΤ, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναζητούν λύση για το χρέος

Στην σκιά των αντιφατικών προβλέψεων του ΔΝΤ, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναζητούν λύση για το χρέος
Οι συναντήσεις του υπουργού γίνονται στη σκιά των δημοσιονομικών κεραυνών που εξαπέλυσε το Ταμείο για το πρωτογενές πλεόνασμα, φέρνοντας από το 2017 την εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη
Στη σκιά των αντιφατικών προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, θα βρεθούν το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου στην Ουσάινγκτον για τη Σύνοδο του Ταμείου, αναζητώντας μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.
Τα φώτα στρέφονται στις συναντήσεις που θα έχει το δίδυμο του ΥΠΟΙΚ με την Christine Lagarde και αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όπως ο Επίτροπος Οικονομίας Pierre Moscovici.
Οι συναντήσεις του υπουργού γίνονται στη σκιά των δημοσιονομικών κεραυνών που εξαπέλυσε το Ταμείο για το πρωτογενές πλεόνασμα, φέρνοντας από το 2017 την εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη.
Η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ ήρθε μόλις μία μέρα μετά, τα παχιά λόγια του Ταμείου για την ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ, μπορεί να έδωσε ένα...καρότο στην ελληνική κυβέρνηση, προβλέποντας ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία 0,1% για το 2016 (στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπεται ύφεση 0,3%) και 2,8% για το 2017 (2,7% προβλέπει η Κυβέρνηση), αλλά στη συνέχεια πήρε σειρά το...μαστίγιο.
Το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης για 0,6% του υπουργείου Οικονομικών.
Για το 2017, το ΔΝΤ θεωρεί πως με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ από το 2018 και μετά εκτιμά ότι θα ανέρχεται ετησίως στο 1,6% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ επιθυμεί ένα μνημόνιο διαρκείας για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζονται νέα μέτρα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ για το 2017 και περίπου 3,5 δισ ετησίως από το 2018 και μετά.
Όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του, η οποία προσκρούει στη σκληρή στάση της Γερμανίας.
Άλλωστε χθες ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling έστειλε σαφές μήνυμα στο Ταμείο, τονίζοντας ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του ESM, όσον αφορά τη λύση για το ελληνικό χρέος, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια διαφορετικά και δύσκολη περίπτωση, σε σχέση με τους υποθέσεις που έχει χειριστεί μέχρι σήμερα το ΔΝΤ.


Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

09:00 Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
10:45 Συνάντηση με τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
13:45 Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.
14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
15:30 Συνάντηση με την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
17:00 Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης