Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Η Ιταλία και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια

Stiglitz: Η Ιταλία και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια
Όπως είπε ο Stiglitz, η Γερμανία είχε ήδη αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν είχε συμβουλεύσει τόσο τη χώρα μας, όσο και την Πορτογαλία, να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα
Η Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρόκειται να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη το ευρώ και οι γερμανικές πολιτικές λιτότητας.
Αυτό εκτίμησε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 ο επιφανής νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, υποστηρίζοντας ότι από την Ευρώπη σήμερα απουσιάζει η αποφασιστικότητα να αναλάβει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις - όπως η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης που να περιλαμβάνει από κοινού εγγυημένες τραπεζικές καταθέσεις - καθώς και η αλληλεγγύη πέρα από τα εθνικά σύνορα.
«Θα υπάρχει ακόμα η ευρωζώνη σε 10 χρόνια από σήμερα, όμως το ερώτημα που εγείρεται είναι, πώς θα μοιάζει αυτή; Είναι αρκετά απίθανο να έχει ακόμα 19 χώρες-μέλη μέχρι τότε. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιές χώρες θα παραμείνουν» στην ευρωζώνη, όπως επεσήμανε ο Stiglitz.
Για τον ίδιο, «Οι άνθρωποι στην Ιταλία είναι αυξανόμενα απογοητευμένοι από το ευρώ... Οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν, ότι η Ιταλία δεν λειτουργεί εντός του ευρώ».
Όπως είπε ο Stiglitz, η Γερμανία είχε ήδη αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν είχε συμβουλεύσει τόσο τη χώρα μας, όσο και την Πορτογαλία, να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
Τώρα, η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που απομένει για την ανάταξη της ασθενούς ευρωπαϊκής οικονομίας, πέρα από τη διάλυση της ευρωζώνης, είναι η διάσπαση αυτής σε «βόρεια» και «νότια» ευρωζώνη, πάντα σύμφωνα με τον Stiglitz.
Για τον ίδιο, αν και οι οικονομίες, οι παραγωγικοί πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, η αμερικανική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει από τη δική της οικονομική κρίση επειδή δεν είχε το ευρώ να ανακόπτει την αναπτυξιακή της ορμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης