Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περικοπές συντάξεων ύψους 770 εκ. ευρώ θα υποστούν οι συνταξιούχοι εντός του 2017

Περικοπές συντάξεων ύψους 770 εκ. ευρώ θα υποστούν οι συνταξιούχοι εντός του 2017
Εντός του 2017 αναμένεται και η σταδιακή εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο
Συνολική απώλεια εισοδήματος ύψους 770 εκ. ευρώ θα «μετρήσουν» οι συνταξιούχοι και άλλοι δικαιούχοι επιδομάτων, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η εξοικονόμηση αφορά κυρίως μειώσεις συντάξεων ενώ ι εγγράφονται και πρόσθετα έσοδα από αυξήσεις εισφορών.
Το συνολικό κονδύλι που πρέπει να εξοικονομηθεί στην διετία 2016-2017 ανέρχεται σε 1,54 δις .
Παρά τις δραματικές μειώσεις των παροχών το έλλειμμα των ταμείων αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,02 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την εκτίμηση για το κλείσιμο του τρέχοντος έτους.
Φέτος το ταμειακό έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται ότι θα κλείσει στα 2 δισ. μειωμένο κατά 135 εκατομμύρια περίπου από τους αρχικούς στόχους.
Ειδικότερα, το 2017, η μερίδα του λέοντας θα εξασφαλιστεί από τη « σφαγή» στο ΕΚΑΣ.
Η νέα μείωση στα κονδύλια για το ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 439,2 εκ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο η περικοπή της δαπάνης για το ΕΚΑΣ θα δρομολογηθεί είτε με την περικοπή του αριθμού των δικαιούχων είτε με την αναθεώρηση του ύψους των παροχών (δηλαδή το ίδιο επίδομα για λιγότερους δικαιούχους ή μικρότερο επίδομα για περισσότερους).
Άλλα 117,3 εκατομμύρια προυπολογίζονται το 2017 από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατομμύρια που «ψαλιδίστηκαν» εντός του 2016. Πάντως η καθυστέρηση στην επιστροφή των αναδρομικών θα επιφέρει διαφοροποιήσεις στην εξοικονόμηση καθώς οι δόσεις των παρακρατήσεων για τα αναδρομικά θα επεκταθούν και εντός του 2017.

- Εξοικονόμηση ύψους 22,1 εκ. έχει προυπολογιστεί και από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του ΕΤΕΑ.

- Μικρή εξοικονόμηση ύψους 500 χιλ. ευρώ προβλέπεται από τις περικοπές των μερισμάτων εντός του 2017 αφού « σφαγή» επήλθε το 2016, αποφέροντας στα ταμεία 207 εκ. ευρώ.

- Επίσης προβλέπεται να εξοικονομηθούν 86,4 εκατομμύρια από τις μειώσεις των νέων συντάξεων

-47 εκ. θα εξοικονομηθούν από τα όρια ηλικίας στις συντάξεις λόγω θανάτου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

- 34,8 από τα νέα πλαφόν στις παλιές και νέες συντάξεις (μέχρι 2.000 μεικτά σε μια κύρια σύνταξη και μέχρι 3.000 για άθροισμα συντάξεων) ενώ άλλα 48,6 εκ. αναμένεται να εξασφαλιστούν από το ίδιο μέτρο εντός του 2016

- 7,8 εκατομμύρια από τις περικοπές στο προσυνταξιοδοτικό των τραπεζουπαλλήλων

-10,6 εκατομμύρια από τον «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων

Πόσα προϋπολογίζονται από την αύξηση των εσόδων

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση προβλέπει πρόσθετα έσοδα:

- 177,8 εκ.ευρώ από την αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης

- 135,6 εκ. από την εφαρμογή του νέου συστήματος εισφορών (με βάση το εισόδημα) για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Αντίθετα, η απονομή των νέων συντάξεων που αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» εντός του 2017 υπολογίζεται ότι θα αυξήσει τη δαπάνη κατά 233 εκ. ευρώ.
Εντός του 2017 αναμένεται και η σταδιακή εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο για την οποία απαιτούνται κονδύλια ύψους 760 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα δρομολογηθούν εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού συστήματος.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης