Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Υπερφίαλος ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Υπερφίαλος ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017
Η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 0,6% και άνοδος 1,8% το 2017
Αισιόδοξη χαρακτηρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 που προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού (link) που κατατέθηκε σήμερα 3/10 στη Βουλή.
Σύμφωνα με την έκθεση που κατάρτισαν οι τεχνοκράτες του Συμβουλίου και η οποία συνόδευσε τον προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο, η εκτίμηση για επιτάχυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,7% προϋποθέτει τα εξής:

*Πολιτική σταθερότητα

*Σταδιακή άρση των capital controls

*Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία

Η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 0,6% και άνοδος 1,8% το 2017, ότι στην δημόσια κατανάλωση θα υπάρξει μείωση φέτος κατά 1,5% και το 2017 κατά 0,3%, ενώ προσθέτει:
«Για το 2016 θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανή σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης, ενώ δεν αποκλείεται το έτος να κλείσει με ρυθμό 0%, εφόσον τα στοιχεία του 3ου τριμήνου πιστοποιήσουν αυξητική τάση, όπως αναμένεται.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να υπάρξει αυξητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ του 2017.
Η ευκταία επιτάχυνση των πληρωμών που συνδέονται με την ολοκλήρωση του ΠΔΕ μέχρι το τέλος του έτους, και η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ενόψει της δεύτερης υπο-δόσης του δανειακού 1 Νομισματική Πολιτική 2015-16, Ιούνιος 2016, σελ. 84 προγράμματος, δύνανται, πράγματι, να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του 2016, και να δώσουν περαιτέρω θετική ώθηση στις επιδόσεις της οικονομίας το 2017.
Για το 2017, η εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ με ρυθμό 2,7% αξιολογείται ως αρκετά αισιόδοξη, και υπό προϋποθέσεις.
Θετική επίδραση θα έχουν παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα, η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και άλλων εστιών αβεβαιότητας, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία όπως και των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης