Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υποβαθμίζει σε B (high) τη Monte dei Paschi - Υπό καθεστώς αρνητικής αναθεώρησης παραμένει η τράπεζα

DBRS: Υποβαθμίζει σε B (high) τη Monte dei Paschi - Υπό καθεστώς αρνητικής αναθεώρησης παραμένει η τράπεζα
Ο DBRS επισημαίνει πως η τιμή της μετοχής της Monte dei Paschi έχει υποχωρήσει κατά 85% από την αρχή του έτους 
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Banca Monte dei Paschi di Siena προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ο καναδικό οίκος αξιολογήσεων DBRS, τονίζοντας, παράλληλα, πως η τράπεζα παραμένει υπό καθεστώς αρνητικής αξιολόγησης.
Ειδικότερα, ο DBRS υποβάθμισε B(high) από BB τη Monte dei Paschi, με αρνητικές προοπτικές.
Η απόφαση του οίκου εδράζεται στην άποψη πως ο κίνδυνος για τους κατόχους ομολόγων της τράπεζας έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω του μεγάλου κινδύνου εκτέλεσης του σχεδίου για τη διάσωση της τράπεζας, που ανακοινώθηκε στις 29 Ιουλίου 2016.
Δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών της αγοράς και τη αδύναμη όρεξη των επενδυτών, το να μπορέσει η τράπεζα να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σχεδιαζόμενη έκδοση ομολόγων αξίας 5 δισ. ευρώ έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση.
Ο DBRS επισημαίνει πως η τιμή της μετοχής της Monte dei Paschi έχει υποχωρήσει κατά 85% από την αρχή του έτους και κατά 39% από την ανακοίνωση του σχεδίου.
Η κεφαλαιοποίηση της ιταλικής τράπεζας στις 29 Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν στα 552 εκατ. ευρώ, μόλις στο 10% των κεφαλαίων που σχεδιάζει να αντλήσει η τράπεζα μέσω της έκδοσης των ομολόγων.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο καναδικός οίκος υπογραμμίζει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία θα είναι κρίσιμο για την επενδυτική εμπιστοσύνη και την όρεξη της αγοράς για τα κεφάλαια της Monte dei Paschi.
Να σημειωθεί πως, μπορεί ο DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχή, καθώς επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψιν της τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης