Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πακέτο» στη Βουλή προϋπολογισμός 2017 και έκθεση Δημοσιονομικής Πολιτικής - Τι περιλαμβάνουν;

«Πακέτο» στη Βουλή προϋπολογισμός 2017 και έκθεση Δημοσιονομικής Πολιτικής - Τι περιλαμβάνουν;
Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης με ένα πλεόνασμα κοντά στο 0,65% του ΑΕΠ
Φόρους αυξημένους κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017, προβλέπει το προσχέδιο του νέου του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Το προσχέδιο θα συνοδέψει στη Βουλή η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Είναι η πρώτη που συντάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του οργάνου, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον από τον προϋπολογισμό που κινείται σε μνημονιακές «ράγες».
Θα ακολουθήσει μία ακόμη έκθεση από το Συμβούλιο, το Νοέμβριο, μαζί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017,που θα εστιάζει στις δημοσιονομικές προοπτικές και θα δίνει το «στίγμα» για το αν η Αθήνα περνά ή όχι τον «κάβο» του πρωτογενούς πλεονάσματος την διετία 2107 - 2018.
Προ κρίσιμο έτος θεωρείται το 2018 -αλλά και τα επόμενα -αφού ο «πήχης» για το πλεόνασμα «ψηλώνει» στο 3,5% και ο κίνδυνος εφαρμογής του «δημοσιονομικού κόφτη» στο κονδύλι για μισθούς και συντάξεις είναι πιο ορατός από ποτέ.
Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί φέτος με το πλεόνασμα αφού ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για το 2016 έχει ήδη επιτευχθεί και μάλιστα με το παραπάνω. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν, ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης με ένα πλεόνασμα κοντά στο 0,65% του ΑΕΠ που δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» εσόδων κοντά στα 250 εκατ. ευρώ με 260 εκατ. ευρώ.
«Είναι μία καλή αφετηρία», εκτιμούν οι ίδιες πηγές έτσι ώστε το πλεόνασμα το 2017 να κινηθεί στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,75% που προβλέπει το μνημόνιο, εφόσον βέβαια δεν προκύψουν απρόβλεπτοι παράγοντες.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία μειώνει τις ανάγκες για δανεισμό το 2017 που φθάνουν τα 10 - 11 δισ. ευρώ χωρίς το πρόγραμμα αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες.

Το προσχέδιο τοποθετεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού σε έσοδα λίγο πάνω από τα 55 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι κρατικές δαπάνες αυξάνουν στα 56,5 δισ. ευρώ το 2017 από 55,75 δισ. ευρώ το 2017 εξαιτίας των πιστώσεων των 800 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός (385 εκατ. ευρώ) για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία από το 2017 καθίσταται Ανεξάρτητη Αρχή.
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μέτρα 1,072 δις. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο και εφαρμοστούν σταδιακά. Στα μέτρα αυτά αν προστεθούν και οι επιβαρύνσεις που έρχονται από το 2016 ο «λογαριασμός» για τα νοικοκυριά αυξάνει στα 3 δισ. ευρώ.
Οι νέες αυξήσεις φόρων θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι λιανικές τιμές του οποίου θα επιβαρυνθούν κατά τουλάχιστον έξι λεπτά καθώς ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη (από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ) ενώ ενεργοποιείται και το ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία. Σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet), επιβάλλεται ειδικό τέλος το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.
Το επόμενο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους αναμένεται από την 1η Ιουλίου 2017 οπότε επιβάλλεται ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος) αλλά και ο φόρος 2-4 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή καφέ.
Εκτιμάται ότι σημαντική ώθηση στα δημοσιονομικά θα δώσει και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Το προσχέδιο προσβλέπει σε ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 που αποτελεί ένα στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο δεδομένου ότι το 2016 το ΑΕΠ θα σημειώνει κάμψη -0,3% (-0,7% ήταν η αρχική εκτίμηση).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης