Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy: Απαιτείται κοινό ευρωπαϊκό ΥΠΟΙΚ, προϋπολογισμός και έκδοση συνθετικών ομολόγων ευρωζώνης

Villeroy: Απαιτείται κοινό ευρωπαϊκό ΥΠΟΙΚ, προϋπολογισμός και έκδοση συνθετικών ομολόγων ευρωζώνης
Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας Γαλλίας πρότεινε τη δημιουργία συνθετικών ομολόγων ευρωζώνης, που θα έχουν ως εξασφάλιση κρατικό χρέος που εκδίδουν χώρες της ευρωζώνης
Τη συλλογική έκδοση ομολόγων ευρωζώνης, τη δημιουργία κοινού - υπερεθνικού - υπουργείου Οικονομικών και τη σύνταξη κοινού προϋπολογισμού ευρωζώνης, πρότεινε αισιόδοξα ως λύση για την αναβάθμιση των προοπτικών της ευρωζώνης ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016.
Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Villeroy επανάλαβε τις σταθερές αυτές γαλλικές θέσεις για την αποτελεσματική μετεξέλιξη της ευρωζώνης, οι οποίες αγνοούνται επιμελώς από τη Γερμανία.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ασφαλές στοιχείο ενεργητικού με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση για τις τράπεζες να χρησιμοποιούν ως εχέγγυο δανεισμού τους, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας Γαλλίας πρότεινε τη δημιουργία συνθετικών ομολόγων ευρωζώνης, που θα έχουν ως εξασφάλιση κρατικό χρέος που εκδίδουν χώρες της ευρωζώνης.
«Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα διατηρούσε ακέραιη την ευθύνη για την έκδοση και την αποπληρωμή του χρέους της», όπως τόνισε ο Villeroy.
Επισημαίνεται, ότι αυτά δεν θα ονομάζονταν «ευρω-ομόλογα», όρος ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται από το 1963 για να χαρακτηρίσει ομόλογα σε ρήτρα νομίσματος διαφορετικού από το νόμισμα της δικαιοδοσίας στην οποία εκδίδονται, π.χ. έκδοση δολαριακών ομολόγων (κρατικών ή εταιρικών) στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος εμφανίστηκε υπέρμαχος της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης και, σταδιακά, της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού ευρωζώνης «που θα αποτελούσε ένα εργαλείο σταθεροποίησης και θα μπορούσε να περιλάβει, για παράδειγμα, ένα ενιαίο πρόγραμμα επιδόματος ανεργίας».
Ο προϋπολογισμός αυτός θα μπορούσε ακόμα και να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα «ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά», όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες, η ενεργειακή μετάβαση ή η ενσωμάτωση των προσφύγων.
«Και μακροπρόθεσμα [ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης] θα μπορούσε να συγκεντρώνει άμεσα φόρους και να εκδίδει συλλογικά ομόλογα» ευρωζώνης, σύμφωνα με το όραμα του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης