Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Σε 8 μήνες το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα έχει ξεπεράσει τα όρια του

Bridgewater: Σε 8 μήνες το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα έχει ξεπεράσει τα όρια του
Tο οπλοστάσιο των κεντρικών τραπεζών εξαντλείται - Τα ομόλογα που μπορούν να αγοράσουν περιορίζονται
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει το μόνο παιχνίδι στην πόλη, καθώς έχουν σηκώσει το βάρος της επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς οι κυβερνήσεις να προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο, αυτό κάποιες βρίσκονται στην περιοχή των αρνητικών ή των μηδενικών επιτοκίων, άλλες τα διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες άλλες υλοποιούν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Έτσι, πολλοί οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι τα εργαλεία των κεντρικών τραπεζών εξαντλούνται.
Ωστόσο, από την μία πλευρά βρίσκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη να παραδώσουν τη σκυτάλη στις κυβερνήσεις, αλλά από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις δείχνουν τρομοκρατημένες μπροστά στο ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό το status quo.
Αυτή η «παρωδία» όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Κι αυτό γιατί το οπλοστάσιο των κεντρικών τραπεζών εξαντλείται, τα ομόλογα που μπορούν να αγοράσουν περιορίζεται.
Η Bridgewater, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, σε πρόσφατη ανάλυση του αναφέρεται στον χρόνο που έχει απομείνει έως ότου τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) χτυπήσουν τα όρια των υφιστάμενων προγραμμάτων τους.
Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα υφιστάμενα προγράμματα, η ΕΚΤ και η BοJ θα αντέξουν 8 και 26 μήνες, αντίστοιχα.
Εάν, όμως, υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα, πχ. αγορές και μετοχών, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα έχει χρόνο ζωής 5,5 έτη, ενώ της BoJ 4 έτη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης