Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το Ιράν θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες για το πετρέλαιο

FT: Το Ιράν θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες για το πετρέλαιο
Στόχος της Τεχεράνης παραμένει η διατήρηση του μεριδίου της στην ενεργειακή αγορά
Μία αρκετά σκληρή γραμμή αποφασίζει να ακολουθήσει το Ιράν, ενόψει των συνομιλιών ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες στο Αλγέρι, με την Τεχεράνη να θέτει ως πρωταρχικό της στόχο τη διατήρηση του μεριδίου της στην ενεργειακή αγορά, και όχι την εξισορρόπηση της παραγωγής πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, αρκετοί ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία τους η χώρα να ανακτήσει το χαμένο μερίδιό της στην αγορά, το οποίο είχε πριν την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση, και εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε να προχωρήσει σε συζητήσει με τις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού.
Επιθυμία της Τεχεράνης αποτελεί να κατέχει περίπου το 13% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ, γεγονός που με τα τρέχουσα στοιχεία, μεταφράζεται σε περίπου 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσοστό αυξημένο κατά 400.000 βαρέλια σε σχέση με τη σημερινή παραγωγή.
(κείμενο σε εξέλιξη)Ωστόσο, μία τέτοια απαίτηση φαντάζει δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες πρότεινε στο Ιράν να τεθεί ένα όριο παραγωγής πετρελαίου στα 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πρόταση όμως που απορρίφθηκε άμεσα.
Μιλώντας σήμερα (27/9) στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ στο Αλγέρι, ο υπουργός Πετρελαίου της Ιράν, Bijan Namdar Zangeneh, επανέλαβε ότι η τρέχουσα εβδομάδα «δε θα αποτελέσει διάστημα λήψης αποφάσεων στον ΟΠΕΚ», ενώ σε παρόμοιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του σαουδάραβα ομολόγου του, Kahlid al-Falih, ο οποίος τόνισε ότι η συνάντηση θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο σαφές το γεγονός ότι το Ιράν όχι μόνο θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά πλέον έχει και υπέρ της το επιχείρημα ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία της σε σχέση με την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή η Τεχεράνη έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο σε σχέση με το Ριάντ, ενώ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι το Ιράν κατάφερε να προσαρμοστεί πλήρως στις δυσμενείς συνθήκες λόγω των κυρώσεων, στοχεύοντας πλέον στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία και μοιάζει μονόδρομος.
Επιπλέον, η επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα φαίνεται ότι δίνει τεράστια ώθηση στην ιρανική οικονομία, σε αντίθεση με το αραβικό «βασίλειο», το οποίο έχει προχωρήσει σε αρκετές περικοπές προκειμένου να ανταπεξέλθει στις χαμηλές ενεργειακές τιμές.
Πλέον, η πλάστιγγα μοιάζει να γέρνει σταδιακά υπέρ του Ιράν, οι κινήσεις του οποίου αναμένεται στο μέλλον να καθορίσουν τις κινήσεις της ενεργειακής αγοράς, εκτοπίζοντας τον μέχρι πρότινος «βασιλιά» του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης