Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διορθώσεις στο Ε9 για μικρότερο ΕΝΦΙΑ – Μειωμένα στο 50% τα πρόστιμα μέχρι 30 Νοεμβρίου

Διορθώσεις στο Ε9 για μικρότερο ΕΝΦΙΑ – Μειωμένα στο 50% τα πρόστιμα μέχρι 30 Νοεμβρίου
Το πρόστιμο για τη διόρθωση των λαθών που ανέρχεται στα 100 ευρώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μειώνεται κατά 50% στα 50 ευρώ
Λίγο πριν την εκπνοή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Ε9 που θα μειώσουν το τελικό ύψος του «λογαριασμού».
Η προθεσμία για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών 2010 και μετά λήγει στις 30 Νοεμβρίου και όσοι προχωρήσουν σε αλλαγές θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο που προβλέπεται.
Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο για τη διόρθωση των λαθών που ανέρχεται στα 100 ευρώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μειώνεται κατά 50% στα 50 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο επιβάλλεται ανά διόρθωση ετήσιας περιουσιακής κατάστασης ανεξαρτήτως των ετών που αλλάζει η περιουσιακή κατάσταση.
Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης διορθώσει την επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας και το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας μιας άλλη ιδιοκτησίας στο ίδιο έτος (π.χ. 2010) και η διόρθωση επαναληφθεί σε όλα τα επόμενα έτη τότε πληρώνει πρόστιμο μόνο 50 ευρώ.
Αν όμως η δεύτερη διόρθωση αφορά άλλο έτος (π.χ. 2012) τότε θα πληρώσει διπλό πρόστιμο, δηλαδή 100 ευρώ.
Μετά τις 30 Νοεμβρίου θα πληρώσει 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα.
Διορθώσεις μπορούν να γίνουν από τώρα και στα αγροτεμάχια για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενους γνωρίζουν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις παρά το γεγονός ότι φέτος τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν φέτος στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν διαπιστώσει σωρεία λαθών στα στοιχεία των ακινήτων τα οποία εάν δεν διορθωθούν θα διατηρηθεί η επιβάρυνση για τους υπόχρεους.
Έτσι αν υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι έχουν διαπιστώσει λάθη στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ τα οποία έχουν «φουσκώσει» το λογαριασμό του φόρου μπορούν να προχωρήσουν σε διόρθωση των στοιχείων τους προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση που θα τους οδηγήσει σε μικρότερο ποσό πληρωμής.
Ορισμένα από τα λάθη που οδηγούν στη βεβαίωση περισσότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί πραγματικά στον φορολογούμενο είναι τα εξής:

1. Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
Επίσης θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

2. Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

3. Όροφος: Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

4. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης