Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μέτρα λιτότητας για την Πορτογαλία «προαναγγέλλει» το ΔΝΤ

Νέα μέτρα λιτότητας για την Πορτογαλία «προαναγγέλλει» το ΔΝΤ
«Η Πορτογαλία έχει επιτύχει μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη μετά την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους»
Την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας προκείμενου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Πορτογαλίας επισημαίνει σε σχετική του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου για τη χώρα.
Αφού χαρακτηρίσει ως «φιλόδοξους» τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, το Ταμείο τονίζει πως πορτογαλική οικονομία «χάνει σταδιακά τη δυναμική της».
«Η αναιμική αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στην ασθενέστερη αύξηση των εξαγωγών και τις υποτονικές επενδύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, υπολογίζοντας την ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας για το 2016 στο 1%.
Ωστόσο, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθετεί η ΕΚΤ από το περασμένο έτος, παρατηρείται μία ισχυρή αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση.
«Η Πορτογαλία έχει επιτύχει μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη μετά την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους.
Η πρόσβαση της στην αγορά έχει αποκατασταθεί, τα δημοσιονομικά οικονομικά της έχουν βελτιωθεί, και η ανεργία.
Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη είναι συγκρατημένη και υπάρχουν κίνδυνοι.
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα και το υψηλό δημόσιο χρέος, αποτελούν προκλήσεις.
Το Ταμείο χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών και τη συντονισμένη προσπάθεια για αποφασιστική δημοσιονομική προσαρμογή, βελτίωση των τραπεζών και εφαρμογή των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράγοντες κρίσιμοι για την ενίσχυση της μακροοικονομικής θέσης της Πορτογαλίας», υποστηρίζεται στην έκθεση, η οποία θέτει στο 2,2% του ΑΕΠ το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2016.
Για τις τράπεζες ειδικότερα, το ΔΝΤ τονίζει πως πρέπει «να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ: 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης