Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή κριτική Schulz στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Σκληρή κριτική Schulz στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το προσφυγικό
Ο πρόεδρος Schulz κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μοιραστούν το βάρος που σηκώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία
Κριτική κατά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτυχία τους να υλοποιήσουν τη μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων, παρά την υπόσχεση που έδωσαν περίπου ένα έτος νωρίτερα, άσκησε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Schulz κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μοιραστούν το βάρος που σηκώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία, με βάση τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις 5.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων έχουν υλοποιηθεί ως τώρα, «με τα κράτη-μέλη να αποτύχει στο τεστ» και αυτό είναι «λυπηρό και ανησυχητικό».
Προσέθεσε, δε, πως όσο οι αποφάσεις της Ε.Ε. μένουν μόνο στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να πληρώνουν το υψηλό τίμημα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ στο ζήτημα του προσφυγικού, ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση της κρίσης.
Υποβαθμίζοντας τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σημείωσε πως η Άγκυρα μέχρι στιγμής έχει τιμήσει τις δεσμεύσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία με την ΕΕ.
Ως προς το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους πολίτες της Τουρκίας, ο Schulz υποστήριξε πως αυτή θα είναι πιθανή, μόνο εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και ευθυγραμμίσει την αντι-τρομοκρατική νομοθεσία της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Λέμε ναι στην απελευθέρωση της βίζας επί της αρχής, αλλά μόνο αν εκπληρωθούν όλοι οι όροι», είπε συγκεκριμένα, εκφράζοντας την ελπίδα πως «θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία στο τουρκικό κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου, μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», στην οποία βρίσκεται η Τουρκία από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης