Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η ήττα του Τσίπρα στη μάχη για την Attica Bank ενισχύει τον διοικητή της ΤτΕ

Bloomberg: Η ήττα του Τσίπρα στη μάχη για την Attica Bank ενισχύει τον διοικητή της ΤτΕ
«Στον Σύριζα και στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν “το κεφάλι” του Στουρνάρα, ωστόσο η ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό δε μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι η ΕΚΤ τον στηρίζει»
Στην πνευματική αναμέτρηση μεταξύ του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώτος φαίνεται να έχει κερδίσει τον τελευταίο γύρο, κάτι που του δίνει αβάντα, σε περίπτωση που φιλοδοξεί να επιστρέψει στο πολιτικό σκηνικό.
Αυτά αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, το οποίο, με σημερινό (21/9) δημοσίευμά του, σχολιάζει την υπόθεση Attica Bank και την κόντρα κυβέρνησης - Στουρνάρα.
Το δίκτυο αναφέρει την απειλή του Γιάννη Στουρνάρα να θέσει την Attica Bank υπό επιτροπεία, σε περίπτωση που δεν ενέκρινε την πρότασή του για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Η απειλή του διοικητή της ΤτΕ θορύβησε την κυβέρνηση, η οποία βλέπει την Attica Bank -βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ΤΣΜΕΔΕ- ως «όχημα» επιρροής στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, δεδομένου ότι η Attica Bank είναι μη συστημική τράπεζα, δηλαδή δε βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
Ως αποτέλεσμα της απειλής Στουρνάρα, επισημαίνει το Bloomberg, οι μέτοχοι της τράπεζας αποδέχτηκαν την επιλογή της ΤτΕ, ενισχύοντας το προφίλ του Γιάννη Στουρνάρα, που έχει αμφισβητήσει τον Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο καθηγητής νομικής και οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αριστείδης Χατζής, έκανε λόγο για «ψυχρό πόλεμο μεταξύ των δυο», που σε ορισμένες περιπτώσεις “φουντώνει”.
«Στον Σύριζα και στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν “το κεφάλι” του Στουρνάρα, ωστόσο η ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό δε μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι η ΕΚΤ τον στηρίζει», προσέθεσε ο καθηγητής.
Στη συνέχεια το Bloomberg αναφέρεται τόσο στο χρονικό των αποφάσεων για τη νέα διοίκηση της Attica Bank, όσο και στο ζήτημα που προέκυψε με τα δάνεια της τράπεζας στον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν εκ των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών.
Ταυτόχρονα αναφέρει και την «παρέμβαση» Σπίρτζη στο ζήτημα, σημειώνοντας πως ο υπουργός εμφανίζεται να έχει στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον κ. Καλογρίτσα.
Παρά τις κυβερνητικές κατηγορίες ότι ο Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ασυλία του ως διοικητής της ΤτΕ για να «παίξει» πολιτικά παιχνίδι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει με μεγάλη προσοχή όταν ασχολείται με τον Στουρνάρα,, εκτιμά ο κ. Χατζής.
Προς το παρόν μιλάμε για μια ήττα για την κυβέρνηση και έναν θρίαμβο για τον Στουρνάρα, προσέθεσε ο καθηγητή, καθιστώντας σαφές πως από τούδε και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική.

Το καλό όνομα του Γ. Στουρνάρα
Ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Πολλές φορές αναφέρεται στα ελληνικά Μέσα ως κάποιος υπό την ηγεσία του οποίου οι κεντροαριστεροί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να ενωθούν, μετά και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, επιλέχτηκε στο παρελθόν ως πρωθυπουργός, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού ενδέχεται να ενθαρρύνει τον κ. Στουρνάρα να πιστεύει πως το κορυφαίο πολιτικό αξίωμα είναι μέσα στις δυνατότητές του, ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή ομιλία του Στουρνάρα, στην οποία υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές στοίχισαν στη χώρα 86 δισ. ευρώ τον έχει απομακρύνει από τα όρια της πολιτικής ουδετερότητας.
«Έχει ένα καλό όνομα στην ευρωπαϊκή ελίτ και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν τα πήγε άσχημα», δήλωσε ο Παπαδημητρίου, προσθέτοντας πως το να θεωρείσαι τεχνοκράτης στην Ελλάδας στις μέρες μας είναι καλό πράγμα, καθώς δίνει την εντύπωση ότι είσαι αμερόληπτος. Ωστόσο, δύσκολα βλέπει κανείς τον κ. Στουρνάρα ως τεχνοκράτη, καθώς έχει βρίσκεται μέσα και έξω από κυβερνήσεις».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης