Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Jazeera: Η άλλη όψη στην ανεπτυγμένη Κίνα – Η φτώχεια και οι πόλεις «φαντάσματα»

Al Jazeera: Η άλλη όψη στην ανεπτυγμένη Κίνα – Η φτώχεια και οι πόλεις «φαντάσματα»
«Υποτίθεται ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, αλλά κάποιοι έχουν Mercedes Benz και BMW και εμείς δεν έχουμε χρήματα ούτε για ποδήλατο»
Κάνοντας ένα εκτενές ρεπορτάζ στο εσωτερικό της χώρας, το Al Jazeera παρουσιάζει μια άλλη εικόνα της οικονομικά ανεπτυγμένη Κίνα, αυτή με τις άδειες πόλεις «φαντάσματα» και τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλεία ή στερούνται τα βασικά.
Ξεκινώντας από την Shenfu, την πόλη «που συμβολίζει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας», το πρακτορείο διηγείται πως οι τοπικοί αξιωματούχοι ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να την κτίσουν προκειμένου να προσελκύσει κατοίκους από τις γειτονικές Shenyang και Fushun.
Παρόλα αυτά, το project απέτυχε, καθώς πλέον οι Κινέζοι μεταναστεύουν μαζικά από την επαρχία στις μεγαλόπολεις, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν μία δουλειά.
Κάνοντας μία αναδρομή και σε άλλες παρόμοιες πόλεις αλλά και μιλώντας και με απλούς πολίτες, όπως ανθρακωρύχους κλπ, ο δημοσιογράφος διαπιστώνει τον «πόνο» και την απελπισία που νιώθουν οι Κινέζοι, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για μελλοντικά θέματα, όπως η συνταξιοδότηση.
«Υποτίθεται ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι στην Κίνα, αλλά κάποιοι έχουν Mercedes Benz και BMW και εμείς δεν έχουμε χρήματα ούτε για ποδήλατο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα μας.
Είμαστε κολλημένοι σε αυτό το ορυχείο, αναρωτιόμαστε για το πώς θα αντέξουμε τα επόμενα 30 χρόνια», λέει ένας ανθρακωρύχος.
Ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως τα οφέλη της ανάπτυξης στη χώρα μοιράστηκαν εξαιρετικά άνισα…
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας «καλπάζει»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης