Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει δυσανάλογα μεγάλη κατανομή προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει δυσανάλογα μεγάλη κατανομή προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία
«Δυστυχώς το κεντρικό Κράτος δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκπονήσει έναν κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης αυτού του προβλήματος»
Για δυσανάλογα μεγάλη κατανομή προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία μίλησε ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Περιφερειάρχη στην περιοχή, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Επίσης, μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του κ. Τζιτζικώστα στην περιοχή, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία που έχουν έρθει στο φως με τις ανασκαφές.

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις των δύο ανδρών μετά τη συνάντηση:

Απ. Τζιτζικώστας: «Δέχθηκα, με μεγάλη χαρά, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έναν καλό μου φίλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, κυρίως εκείνα που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το σημαντικό έργο που γίνεται εδώ.
Παρουσίασα τα σημαντικά αποτελέσματα στο ΕΣΠΑ. Μιλήσαμε για τα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται στην Κεντρική Μακεδονία. Έργα τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας, φέρνουν εισόδημα στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Έργα σε όλους τους τομείς: την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το περιβάλλον, τις υποδομές, τις μεταφορές.
Συζητήσαμε, επίσης, για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τις γενναίες αλλαγές που κάναμε στον οργανισμό της Περιφέρειας, για να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία μια φιλική Περιφέρεια στο επιχειρείν, δημιουργώντας αυτήν την ανεξάρτητη διεύθυνση, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή. Ταυτόχρονα, τον ενημέρωσα για όλες τις κινήσεις που κάνουμε για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και τους χρόνους εξυπηρέτησης πολιτών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών.
Ταυτόχρονα, τον ενημέρωσα για σημαντικά έργα που ετοιμάζουμε για το επόμενο διάστημα, όπως είναι η σύνδεση των πρωτευουσών και των 7 περιφερειακών μας ενοτήτων με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ένα αίτημα της κοινωνίας χρόνιο, το οποίο αποτελεί και προεκλογική μας δέσμευση και το οποίο υλοποιείται. Εντός του 2017 ξεκινούν τα έργα, μεγάλα και μικρά.
Αλλά και για τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας που χρειαζόμαστε ως Περιφέρεια σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πετύχαμε μια σημαντική νίκη, εθνική νίκη. Κατορθώσαμε να βάλουμε στα συμπεράσματα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερικές πλευρές, το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, σε κάθε Κράτος – μέλος, ανάλογα με τον πληθυσμό. Είναι ένα επίσημο, πλέον, κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει αυτή τη ρητή δέσμευση, η οποία - όπως αντιλαμβάνεστε - θα λειτουργήσει για το συμφέρον της χώρας μας.
Και, ταυτόχρονα, ζήτησα και τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας ώστε να αποσυμφορηθεί, το επόμενο διάστημα, η Κεντρική Μακεδονία, η οποία φιλοξενεί, εδώ και πάρα πολύ καιρό, την πλειοψηφία του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών όλης της χώρας.
Κλείνοντας, Πρόεδρε, θέλω πραγματικά να σε ευχαριστήσω. Είναι για μας χαρά, που φαίνεται ότι ένας άνθρωπος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα θέματα της Περιφέρειάς μας και τα προβλήματα. Και είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να φέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στον τόπο μας».

Κ. Μητσοτάκης: «Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να συζητήσω με τον Περιφερειάρχη και καλό μου φίλο, τον Απόστολο, το πολύ σπουδαίο έργο το οποίο γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και δρομολογεί μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά έργα, σε πολλούς τομείς, που θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα καταστήσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιο ανταγωνιστική. Είναι έργα τα οποία θα μπορέσουν, όταν με το καλό ολοκληρωθούν, να αλλάξουν συνολικά την όψη της Κεντρικής Μακεδονίας και να εκμεταλλευτούν το πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έχει η Περιφέρεια σε μια σειρά από επιμέρους τομείς.
Χάρηκα ιδιαίτερα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης ως προς τον εξορθολογισμό της δομής της Περιφέρειας. Τα ζητήματα των οργανισμών και της απλοποίησης των διοικητικών δομών, ήταν στο επίκεντρο της προσπάθειας που κατέβαλα ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η επέκταση, λοιπόν, αυτής της προσπάθειας στον δεύτερο και στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι απόλυτη προτεραιότητα. Έτσι ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε στο Δημόσιο.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχω επισημάνει σε πολλές ευκαιρίες ότι υπάρχει μια δυσανάλογα μεγάλη κατανομή προσφύγων και μεταναστών στη Κεντρική Μακεδονία. Έχω, επίσης, επισημάνει ότι δυστυχώς το κεντρικό Κράτος δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκπονήσει έναν κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Έτσι ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να κατανεμηθούν σε όλη την επικράτεια, σε όσο το δυνατόν μικρότερες δομές και με όσο το δυνατόν καλύτερη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει. Ο χειμώνας πλησιάζει και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και το πρόβλημα δυστυχώς θα γίνει χειρότερο.
Συμπληρωματικά, έχουμε και εξαιρετικά ανησυχητικές καταγγελίες από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα, ο οποίος, δυστυχώς, επιβεβαιώνει αυτά τα οποία είχαμε πει ως Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Ότι υπάρχει ζήτημα στη διαχείριση των κονδυλιών για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, αλλά μέχρι στιγμής και η Δικαιοσύνη, κωφεύουν σε αυτές τις εξαιρετικά ανησυχητικές κατηγορίες.
Κλείνοντας, θέλω και πάλι να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους αντιπεριφερειάρχες για το πολύ σημαντικό έργο το οποίο γίνεται στην Περιφέρεια. Και να τον διαβεβαιώσω ότι, ως Νέα Δημοκρατία, θα είμαστε αρωγοί στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία καταβάλλει».

Απ. Τζιτζικώστας: «Συμβολικά να σας δώσω κάτι για το καινούριο γραφείο σας, γιατί κάποιοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει μια σημαντική ανασκαφή που γίνεται. Επειδή ξέρω την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού, θέλω αυτό εδώ να σας θυμίζει πάντα μια πραγματικά σημαντική ανασκαφή. Την ανασκαφή της Αμφίπολης, η οποία δυστυχώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει μείνει πίσω. Εμείς μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα κατευθύνουμε 1.500.000 ευρώ περίπου, αλλά δεν αρκούν. Και ζητώ - πρώτα ο Θεός, με το καλό - όταν γίνετε Κυβέρνηση, να δεσμευτείτε από τώρα ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει και θα αναδειχθεί για να μπορεί πλέον να το επισκεφτεί και ο κόσμος. Έλληνες και ξένοι».

Κ. Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και με την ευκαιρία αυτή να πω ότι μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές και οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας, όπως το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης, ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό. Είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι απαράδεκτο να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Υπάρχει μια, προβληματική καθυστέρηση, στην περαιτέρω δουλειά η οποία πρέπει να γίνει στην Αμφίπολη. Δεν γνωρίζω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση, μια τόσο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη πρέπει να αναδειχθεί, να προβληθεί και φυσικά να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και τελικά πόλο πλούτου, όχι μόνο για την περιοχή της Αμφίπολης, αλλά και για όλη την Κεντρική Μακεδονία».

Δημοσιογράφος: «Επειδή είχατε διατελέσει και αντίπαλοι στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, και υπήρξαν και κάποιες εντάσεις κάποτε στις σχέσεις σας, θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι πια ξεχασμένα και παρελθόν;».

Κ. Μητσοτάκης: «Εμείς είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή, όταν και οι δύο κατεβήκαμε υποψήφιοι, ότι την επόμενη μέρα της εκλογικής μάχης, δεν μας χωρίζει τίποτα. Η Νέα Δημοκρατία πορεύεται ενωμένη. Και εν πάση περιπτώσει χρέος της δικής μας γενιάς - γιατί είμαστε και οι δύο νέοι άνθρωποι - είναι αυτά να τα αφήνουμε πίσω μας και να συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό. Έτσι προσεγγίζουμε το ζήτημα αυτό. Έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση για τον Απόστολο, για τη δουλειά την οποία κάνει και - όπως αντιλαμβάνεστε - δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο ζήτημα».

Απ. Τζιτζικώστας: «Είναι γεγονός ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Είμαστε νέοι άνθρωποι και για το καλό της παράταξης, αλλά και της χώρας, είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κοινό στόχο που έχουμε: Να φέρουμε στη χώρα μια καλύτερη Κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης