Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ξεχασμένες» μετοχές θυσιάζονται στον βωμό του ΕΝΦΙΑ και των υποχρεώσεων των νοικοκυριών

«Ξεχασμένες» μετοχές θυσιάζονται στον βωμό του ΕΝΦΙΑ και των υποχρεώσεων των νοικοκυριών
Επιθετικές πωλήσεις σε μετοχές που μέχρι πρόσφατα δεν έκαναν πράξη προβληματίζουν στελέχη της αγοράς
Στον βωμό των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων των νοικοκυριών θυσιάζονται καθημερινά μετοχές που βρίσκονταν για πολλά χρόνια παρκαρισμένες σε χαρτοφυλάκια επενδυτών.
Ξαφνικές ανεξήγητες επιθετικές πωλήσεις σε μετοχές που δεν συνηθίζουν να «προκαλούν» με τη συμπεριφορά τους έχουν «παραξενέψει» ορισμένα στελέχη της αγοράς, τα οποία αναζητούν το λόγο της άτακτης υποχώρησης της μετοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετοχές που για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών και είχαν αγοραστεί σε άλλες εποχές και άλλες τιμές, αλλά λόγω της ραγδαίας πτώσης των μετοχών, οι κάτοχοι είπαν «δεν βαριέσαι ασ’ τες εκεί και ό,τι γίνει» σήμερα ρευστοποιούνται προκειμένου να πληρωθούν λογαριασμοί όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, σχολεία, φροντιστήρια κ.α.
Στελέχη που γνωρίζουν σημειώνουν πως για να πουληθούν για παράδειγμα 50.000 μετοχές σε κάποια εισηγμένη της μικρής κεφαλαιοποίησης πρέπει να προκληθεί θόρυβος αλλιώς δεν πωλούνται.
Αναφέρουν δηλαδή πως πρέπει να οδηγηθεί η μετοχή σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και limit down προκειμένου αυτός που «προσέχει» τη μετοχή ή κάποιος βασικός μέτοχος να απορροφήσει την προσφορά και να κλείσει τη μετοχή σε λογικά επίπεδα χωρίς υπερβολικές απώλειες.
Αν κάποιος θέλει να πουλήσει και στήνει λίγα-λίγα κομμάτια προσέχοντας την τιμή δεν πρόκειται να πουλήσει ποτέ σημειώνουν άτομα που παρακολουθούν καθημερινά το ταμπλό.
Στις μετοχές δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον πλην εκείνων που υπάρχουν ειδικοί διαπραγματευτές, ξένοι, βασικοί μέτοχοι κ.α.
Στο υπόλοιπο ταμπλό η μιζέρια χτυπάει κόκκινο.
Και επειδή ασχολούνται πλέον λίγοι με το ΧΑ και είναι λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους αμέσως αρχίζουν τα τηλέφωνα μόλις παρατηρηθούν περίεργες μεταβολές.
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κάποιοι εντόπισαν επιθετικούς πωλητές στην Τεχνική Ολυμπιακή και στη συνέχεια στη Βιοσώλ.
Η Τεχνική Ολυμπιακή έκανε ξαφνικά 90 χιλ. τεμάχια ενώ καθημερινά δεν κάνει πάνω 2-3 χιλιάδες τεμάχια.
Την επόμενη μέρα η Βιοσώλ βρέθηκε στο -30% και έκανε πάνω από 50 χιλ. τεμάχια ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν είχε κάνει πράξη.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι μετοχές.
Στην Δρομέας βγαίνουν κομμάτια αλλά σε «υψηλές» τιμές και δεν μπορούν να απορροφηθούν.
Το προνόμιο της Λεβεντέρης βούλιαξε σε λίγες συνεδριάσεις και από τα 1,20 ευρώ πήγε στα 0,20 ευρώ με όγκο συνολικά 60 χιλ. τεμάχια και με καθημερινές επιθετικές πωλήσεις.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να απεγκλωβιστεί από περιφερειακές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτήν την εποχή.
Και φυσικά δεν τον κάνουν οι επενδυτές γιατί έχουν βρει κάποια φοβερή ευκαιρία και βιάζονται να πουλήσουν για να πάρουν την άλλη μετοχή.
Το κάνουν, σύμφωνα με την επικρατέστερη εξήγηση, γιατί βλέπουν ότι έχουν κάποια χρήματα σε έναν κωδικό που δεν τους αποφέρουν κάτι, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Γ.Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης