Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΙΣΑ: Ανεύθυνη, ανεπαρκής και επικίνδυνη η διαχείριση του προσφυγικού

ΙΣΑ: Ανεύθυνη, ανεπαρκής και επικίνδυνη η διαχείριση του προσφυγικού
Οι ΜΚΟ ασκούν την πολιτική του υπουργείου Υγείας και μάλιστα χωρίς καμία εποπτεία και έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς!, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ
Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ο. Βουδούρη, να υποβάλει την παραίτησή του, -ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε δραματικές τις συνθήκες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα μας και προειδοποίησε για δυσμενείς εξελίξεις, σε σχέση με την Τουρκία, -δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την ανεύθυνη, ανεπαρκή και επικίνδυνη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σχετικά με την παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη.
Παράλληλα, προσθέτει πως «είναι εγκληματικό το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, απεναντίας υπήρξε ανεύθυνη και αποσπασματική διαχείρισή του», αλλά και πως «είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς την ενημέρωση και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης έγινε «κατάληψη» χώρων, οι οποίοι παραδόθηκαν στον έλεγχο των ΜΚΟ χωρίς να προηγηθεί υγειονομική πιστοποίησή τους».
Ο ΙΣΑ τονίζει πως οι εκθέσεις των αρμόδιων Φορέων αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας και την παντελή απουσία του υπουργείου Υγείας και των ελληνικών αρχών.
Είναι ανεπίτρεπτο και πρωτοφανές, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το γεγονός ότι έχει παραδοθεί στις ΜΚΟ η ευθύνη για την ασφάλεια, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψή των προσφύγων καθώς και για την για την προστασία της Δημόσια υγείας.
«Ουσιαστικά δηλαδή οι ΜΚΟ ασκούν την πολιτική του υπουργείου Υγείας και μάλιστα χωρίς καμία εποπτεία και έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς!», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ.
Συνεχίζοντας, ο ΙΣΑ καταγγέλλει πως «οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας, η έλλειψη οργανωμένης υγειονομικής φροντίδας, η έλλειψη βασικών εμβολίων- όπως είναι το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α-, αποδεικνύουν την εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας», που «δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας για τα «Νταχάου των προσφύγων και των μεταναστών» όπως αποδεικνύεται ότι είναι τα Κέντρα Φιλοξενίας».
«Η εικόνα αυτή εκθέτει διεθνώς της χώρα μας και υπάρχει κίνδυνος να τη βάλει σε σοβαρούς κινδύνους. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει σειρά δημοσιευμάτων, σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης που περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Το Reuters αναφέρθηκε πριν μερικές ημέρες στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «στη Συρία οι πρόσφυγες πεθαίνουν μία φορά ενώ στην Ελλάδα κάθε ημέρα».
Οι New York Times έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Φιλοξενίας καταγγέλλοντας ανεπαρκή σίτιση και ιατρική περίθαλψη, η Daily Mail μίλησε για τις αρρώστιες που θερίζουν τα παιδιά των προσφύγων ενώ ο Observer αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία για παιδική κακοποίηση και χαρακτήρισε τα Κέντρα Φιλοξενίας αποθήκη ψυχών», υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καταλήγει πως «η ανεπαρκής και ανεύθυνη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, εκθέτει τη χώρα μας, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και ακυρώνει στην πράξη την εικόνα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός, στο δράμα των ανθρώπων αυτών».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης