Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Ο Τσίπρας το εμπόδιο για την άνοδο του «Club Med» και το απαξιωτικό σχόλιο Schaeuble

FT: Ο Τσίπρας το εμπόδιο για την άνοδο του «Club Med» και το απαξιωτικό σχόλιο Schaeuble
Οι ελληνικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εμποδίζουν την άνοδο του «Club Med» τονίζουν οι Financial Times
Την κωλυσιεργία της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα σχολιάζουν οι Financial Times.
«Τη στιγμή που οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξοργίζουν και πάλι τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε μίνι Συνόδου Κορυφής των ηγετών της νότιας Ευρώπης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Στα μάτια της Γερμανίας, της Ολλανδίας αλλά και άλλων βόρειων χωρών της ευρωζώνης, η μίνι Σύνοδος Κορυφής ήταν πολύ σημαντική καθώς έδωσε μια ανεπιθύμητη πρόγευση για τη στάση της νότιας Ευρώπης τη στιγμή που το θέμα του Brexit δεν έχει κλείσει ακόμα.
Ο Βαυαρός Markus Ferber εξέφρασε την ανησυχία του ότι «το Club Med, μετά την έξοδο της Βρετανίας, θα έχει αποτελέσει μια μειοψηφία, με την οποία θα εμποδίσουν όλους τους νόμους που δεν της ταιριάζουν».
Στον αντίποδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble ήταν πιο δηκτικός.
«Όταν οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντιούνται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, τα διαφορετικά κίνητρα του εκάστοτε ηγέτη που συμμετείχε στη Σύνοδο αποδεικνύουν ότι οι Νότιοι είναι πολύ μακριά ακόμα από το να αποτελέσουν μια συνεκτική ομάδα.
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης έχει δώσει νέα πνοή στην τετράδα του Βίσεγκραντ.

Εμπόδιο ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, όπως η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το εμπόδιο για την ενίσχυση του Med Club και τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας βάσει της τελευταίας συμφωνίας που έχει υπογράψει πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά το τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα έχει μείνει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, καθώς έχει υλοποιήσει μόνο δυο από τα 15 που απαιτούνται για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.
«Τα κίνητρα του κ. Τσίπρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών είναι ισχυρά» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παρ' όλα αυτά, όμως, ο κ. Τσίπρας για ακόμα μία φορά δοκιμάζει την υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων του.
Κι αυτό δεν γίνεται μόνο με τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί αλλά και με την ποινική δίωξη του πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

(Πρώτη Ενημέρωση: 14:28, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης